Umrla je britanska kraljica Elizabeta II. Tijekom njezina života dvorski kuhari su jako morali paziti što će se naći na kraljičinom tanjuru.
Britanska kraljevska obitelj ili bilo koja druga može jesti što poželi jer lako dolaze do svih namirnica, ali kraljica Elizabeta II. neku hranu nije htjela ni vidjeti, a kamoli jesti. Nije bila veliki fan ugljikohidrata, ali je zato obožavala ribu, povrće i jedan poseban desert koji je s njom morao putovati doslovno svugdje.
Nešto posebno nije voljela jesti
Ono što je moralo putovati s njom svugdje je bila čokoladna torta s keksima koju je kraljica jela svakog dana u vrijeme popodnevnog čaja ili nakon večere.
Međutim, kraljica bi napravila iznimku što se tiče krumpira i tjestenine ako bi se posluživale na službenoj večeri ili banketu. No, češnjak nije dolazio u obzir u nijednoj prilici: "Nikada ne smijemo poslužiti išta što sadrži češnjak ili previše luka. Kraljica također ne voli slabo pečeno meso već dobro termički obrađeno", otkrio je bivši kraljevski kuhar Darren McGrady.
Kraljičino izbjegavanje ugljikohidrata se može pripisati njezinoj dugovječnosti, s obzirom na to da je s 96 godina bila poprilično fit.
Što je jela za doručak, ručak i večeru
Bivši chef kraljevske obitelji, Darren McGrady, je ispričao kako kraljica zapravo i nije neka velika ljubiteljica hrane. "Ona jede da bi preživjela, dok s druge strane princ Philip obožava jesti i mogao bi pričati o hrani cijeli dan", izjavio je McGrady.
Glavni chef, Mark Flanagan, dva puta tjedno je kraljici davao nekoliko opcija ispisanih na jelovniku, a zatim bi križao ono što joj se ne sviđa, a spremao ono što je odobrila.
Kraljica je svoj dan započinjala s porculanskom šalicom Earl Grey čaja (bez mlijeka i šećera) uz nekoliko keksića. Zatim bi se obično prebacila na doručak koji se sastojao od voća i žitarica, ali ponekad bi malo promijenila rutinu pa se odlučila i na tost s marmeladom. Samo u posebnim prilikama bi doručkovala kajganu s dimljenim lososom i tartufima. Također, preferirala je smeđa jaja zato što ih je smatrala ukusnijima nego bijela.
Prije ručka, kraljica se često znala odlučiti na malu, alkoholnu poslasticu u obliku džina i Dubonneta (aperitiv na bazi vina) s kriškom limuna i puno leda, a što se obroka tiče, voljela je jednostavne namirnice pa se na njenom tanjuru često znala naći neka riba, piletina s roštilja i povrće. McGrady tvrdi kako joj je omiljeno jelo bilo list s roštilja s kuhanim špinatom ili tikvicama, a krumpiri, riža i tjestenina, odnosno bilo kakvi ugljikohidrati, nisu dolazili u obzir.
Neki izvori su tvrdili da je kraljica za večeru preferirala janjetinu, pečenu govedinu, meso tetrijeba ili losos, dok bi drugi dodali kako je nakon nedjeljne mise voljela uživati u pečenki ili pak Gaelic odresku s umakom od gljiva, viskija i vrhnja. No, ono što je sigurno bilo je to da je svaki komad mesa koji je jela morao biti dobro ispečen, nikako polusirov.
Dan bi obično završila laganijim i svježim desertom - jagodama koje su rasle u Balmoralu i breskvama iz njenih staklenika u Windsoru, a ponekad bi pojela i malo čokolade. Kraljica je navodno obožavala čokoladu.
Obožavala je žestoka pića
Prema Bussiness Insideru, kraljičin koktel režim je bio prilično impresivan. Prije ručka je svakoga dana uživala u ginu i Dubonnet koktelu s puno leda i limuna. Za ručkom bi uvijek popila čašu vina uz pečenu ribu s povrćem te obavezno čokoladni desert.
U večernjim satima je pila suhi martini, ali ne zna se je li preferirala više protresenog ili promiješanog. Kao pravi vladajući monarh, svoj dan je završavala čašom šampanjca brendova poput Bollingera, Lansona i Kinga.
Kraljičina rođakinja Margaret Rhodes izjavila je da se njezin ukus u pićima nikada nije mijenjao, ali u Buckinghamskoj palači mogla su se popiti i pića drugih brendova i vrsta. Što se tiče piva, kraljica nije bila fan gorkog okusa hmelja i ječma jer je tijekom posjeta tvornici piva Guinness odbila pintu koju je trebala dobiti na poklon.