Kao dijete dobivao sam divljačke batine

Hrvatski boksač Stjepan Božić otvoreno je progovorio o psihičkom i fizičkom zlostavljanju koje je zajedno s bratom i majkom trpio od očuha.

‘U prosjeku sam dobivao divljačke batine svaki drugi dan, a svakodnevne šamare i udarce šakom nisam ni brojio. Mnogo puta događalo se da ne bih išao u školu jer sam bio sav plav, a na tjelesnom se u pravilu ne bih skidao u dres jer me bilo sram da drugi primijete moje masnice. Tukao nas je šakama, nogama, remenom, kabelima, a pamtim da je jednom nasrnuo nožem na mene’, otkrio je svoju životnu dramu Stjepan Božić u velikom intervjuu za magazin http://gloria.com.hr/.

Boksač, koji je postao zaštitno lice Avonove kampanje protiv nasilja u obitelji ‘Udari mene, a ne žene’, objasnio je i kako je odlučio javno govoriti o paklu koje je prošao kao dijete kako bi pomogao onima koji sada prolaze slično. A otkrio je i kako je zlostavljanje prestalo tek očuhovim odlaskom.

‘Čini mi se da se pritisak sa svih strana pojačavao: i policija, i susjedi, i škola više nisu mogli zatvarati oči. Čini mi se da se na posljetku i jedan moj ujak uključio u priču, želeći nas zaštititi, tako da je taj čovjek napokon shvatio da mu je bolje maknuti se. Danas iz vlastitog iskustva mogu posvjedočiti koliko je važno što prije udaljiti zlostavljača iz obitelji jer se traume i osjećaj straha vrlo brzo smanje čim ga nema u blizini. A na kraju i nestanu’, kaže Božić koji poručuje i da tko god okrene glavu i ne prijavi nasilje podržava zlostavljača.

Božić je objasnio i kako se boksom nije počeo baviti zbog očuha već zbog mladića koji ga je pretukao na Novu godinu kada je imao 15 godina te mu slomio vilicu.

Povratak na Net.hr