ODLAZAK VELIKANA: / Iznenada preminuo hrvatski glumac i redatelj Saša Anočić (52)

Saša je Akademiju dramske umjetnosti završio u Zagrebu 1998. godine. Prvo je radio u HNK Osijek, zatim prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a 2003. godine postaje glumac kazališta Trešnja

5.5.2021.
11:26
Goran Stanzl/PIXSELL

Preminuo je poznati glumac i redatelj Saša Anočić u dobi od 52 godine, piše Teatar.hr. Uzrok smrti još se ne zna.

Saša je Akademiju dramske umjetnosti završio u Zagrebu 1998. godine. Prvo je radio u HNK Osijek, zatim prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a 2003. godine postaje glumac kazališta Trešnja.

Režirao 'Kauboje'

Ističe se i kao redatelj. "Noževi u kokošima" i "To samo Bog zna" su predstave koje je režirao u Teatru Exit, "Kad se mi mrtvi pokoljemo" u Kerempuhu, a "Alisu" i "Pinocchia" u Trešnji. Najpoznatija predstava koju je režirao bila je 'Kauboji'.

Od glumca se oprostila i Marina Vujčić, ravnateljica Drame Hrvatskog narodnog kazališta Split, na Facebook profilu.

"Kad je Saša Anočić u veljači započeo rad na predstavi 'Iz života kukaca' u HNK Split, od prvih nam je proba bilo jasno da se događa nešto veliko, lijepo i važno. Donio nam je u teatar 'ono nešto' što samo veliki umjetnici i veliki ljudi mogu, jer jedino oni to i imaju. Oko tog Sašinog unikatnog sadržaja svi smo se okupili kao kukci oko glavnog u roju, kao leptiri oko lokvice poslije kiše, kao mravi u svojoj mravinjačkoj zadruzi u kojoj sve funkcionira onako savršeno kako je priroda stvari, i priroda kazališta, zamislila.

Ne koristim bez razloga ove 'kukačke' metafore. Koristim ih zato što znam koliko je dugo Saša želio raditi ovaj tekst braće Čapek, i koliko je bio sretan što ga napokon radi. Gotovo toliko sretan da je sam sebi zavidio na tome. Njegova zahvalnost na toj prilici, na ansamblu u koji se zaljubio, na tome kako je ansambl zavolio njega i predstavu, na tome kako je cijeli teatar zatitrao u energiji koju nam je donio – ta dirljiva, posvemašnja, svakodnevna Sašina zahvalnost sad mora postati tek sjećanje na nju. Golema je to tuga jer je sve okrutno prekinuto baš kad je i njemu i nama bilo najljepše.

Još jučer sam svjedočila tom zanosu, o kojem je bilo nemoguće povjerovati da se može ugasiti. Još jučer smo vjerovali da Saša samo nakratko putuje u Zagreb, i nemoguće je bilo povjerovati da nam se iz njega nikad neće vratiti. Pa ako tako zastrašujuće nemoguće stvari mogu postati moguće, onda je možda moguće da i Sašini 'Kukci', u spomen na njega i njegovu kazališnu i ljudsku predanost, zažive na pozornici unatoč njegovoj strašnoj i neshvatljivoj odsutnosti. U ovom času ne znam dugujemo li mu baš to, ili možda potpuni muk u kojem se bez njega ništa ne smije dogoditi. Pretužna sam da bih znala.

Hvala ti na svemu, divni, veliki, nezaboravni Čovječe! Adio, Kauboju!

Počivaj u miru", napisala je Marina.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali