ALBANCI SLAVE

KRALJEVSKO VJENČANJE STOLJEĆA: Na ovo se čekalo 78 godina!

To je bilo prvo vjenčanje jednog člana svrgnute kraljevske obitelji u Tirani od 1938. godine. Na svadbenoj su svečanosti prisustvovali brojni sadašnji i nekadašnji članovi kraljevskih obitelji.

Princ Leka, jedini potomak posljednjeg albanskog kralja, oženio je u subotu popularnu glumicu Eliu Zaharia, a vjenčanju je nazočilo dvadesetak sadašnjih i nekadašnjih članova kraljevskih obitelji, među kojima i španjolska kraljica.

Princ Leka i njegova supruga
Princ Leka i njegova suprugaFoto: MALTON DIBRA/AFP

To je bilo prvo vjenčanje jednog člana svrgnute kraljevske obitelji u Tirani od 1938. Lekin djed Zog I. te se godine oženio mađarskom princezom Geraldine Apponyi a godinu dana kasnije, 1939., pobjegao je pred invazijom talijanskih fašista na Albaniju.

Kraljevskoj obitelji bio je zabranjen povratak u zemlju sve do pada komunizma 1990.

Na vjenčanju je bilo 20 članova kraljevskih obitelji
Na vjenčanju je bilo 20 članova kraljevskih obiteljiFoto: STRINGER/AFP

Albanija je bila izolirana tijekom vladavine komunizma i zatvorena za vanjski svijet a Zogovi potomci smatrali su se izdajnicima.

Elia Zaharia (33), koja je studirala u Parizu, slavna je glumica u Albaniji.

Leka i Elia
Leka i EliaFoto: MALTON DIBRA/AFP

Više od dvadeset sadašnjih i nekadašnjih članova kraljevskih obitelji nazočilo je vjenčanju, među kojima španjolska kraljica Sofia, bivša iranska carica Frah Diba, srpski princ Mihajlo Karađorđević i rumunjska princeza Margarita.

Princ Leka (34) diplomirao je na britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst i radi kao savjetnik u albanskom ministarstvu vanjskih poslova.

Kraljevsko vjenčanje u Albaniji
Kraljevsko vjenčanje u AlbanijiFoto: STRINGER/AFP

Povratak na Net.hr