TKO ŽELI BITI MILIJUNAŠ?

ISPAO NA PITANJU ZA 64.000 KUNA: Znalac tvrdi da je to jedno od najlakših, znate li vi odgovor?

Toni je netočno odgovorio na pitanje ‘Gdje se nalazi Schrödingerova mačka?’

U sinoćnjoj epizodi kviza “Tko želi biti milijunaš?” natjecao se i Splićanin Toni Jurišić Sokić koji nije znao pitanje za 64.000 kuna pa je kući odnio samo polovicu tog iznosa. Toni je ispao na pitanju koje je glasilo: Gdje se nalazi Schrödingerova mačka? Ponuđeni odgovori su bili u čizmi, krošnji, kutiji ili vreći. Toni je odgovorio netočno, a točan odgovor bio je “u kutiji”.

S obzirom na to da se radi o jednom od najpoznatijih misaonih pokusa ikada, ne čudi što je jedan od znalaca rekao kako je ovo bilo jedno od najlakših pitanja za 64.000 kuna.

Što je Schrödingerova mačka?

Austrijski fizičar Erwin Schrödinger ovaj je misaoni pokus stvorio kako bi pokušao ilustrirati nedorečenost rane interpretacije kvantne mehanike pri prijelazu iz subatomskih u makroskopski sustav, odnosno što se događa kad se takva interpretacija primijeni na neke svakodnevne situacije.

U ovom misaonom pokusu, zamišljamo mačku u kutiji. Dok kutiju ne otvorimo, ona može istovremeno biti živa ili mrtva (kvantna superpozicija) pri čemu ishod ovisi o nekom prethodnom subatomskom događaju koji se možda jest, a možda nije dogodio.

 

 

Povratak na Net.hr