Tereza Kesovija, jedna od najvećih diva hrvatske glazbene scene, danas slavi 80. rođendan. Rođenu Dubrovčanku glazba je privlačila od malih nogu pa je kao dijete bila član zbora dubrovačke katedrale. Nakon osnovne škole htjela je upisati glazbenu školu, no roditelji su ustrajali da upiše neki zanat pa je uz glazbenu školu, išla i u stručnu iz koje se ubrzo ispisala. Glazbu je počela studirati na Glazbenoj akademiji u Zagrebu gdje je svirala i u Simfonijskom orkestru Radio Zagreba. Karijeru pjevačice započela je nakon diplome na Odsjeku za flautu.

Dva puta na Euroviziji

Terezin prvi veći nastup pred publikom bio je u zagrebačkom Varijeteu. Tijekom 45 godina duge karijere nastupala je na domaćim festivalima u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu i dr. Izvodila je pjesme brojnih autora, među kojima su Zdenko Runjić, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Andrej Baša, Đelo Jusić i mnogi drugi. Tereza je gostovala i na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, Meksiku, Sopotu, Antaliji te u Bernu. Na Euroviziji je pjevala dva puta, 1966. godine kad je predstavljala Kneževinu Monako te 1972. godine kao predstavnica Jugoslavije s pjesmom Muzika i ti. Karijeru u Francuskoj izgradila je 60-ih i 70-ih godina. Ondje se proslavila Larinom pjesmom (La Chanson de Lara) iz filma Doktor Živago. U Francuskoj je surađivala sa zvijezdama kao što su Serge Lama, Tino Rossi, Gilbert Bécaud i Ritta Pavone. Godine 1988. održala je solistički koncert u pariškoj Olympiji.

Za Oči duše nagrađena Porinom

Terezi su za njezin rad uručene prestižne nagrade, među kojima se ističu nagrada Vlaho Paljetak te nagrada Đeki Srbljenović za poseban doprinos Splitskom festivalu 2000. godine. Godine 1999. odlikovana je Vitezom visokog odličja za doprinose u kulturi, a uručena joj je i Zlatna povelja humanizma. Nastupala je i na UNICEF-ovim koncertima na kojima je upoznala zvijezde poput Charlieja Chaplina, Richarda Burtona i Petera Ustinova. Godine 2009. dobila je dvije nagrade za životno djelo - Porina i nagradu Grada Dubrovnika. Nagrada Porin uručena joj je i 2017. za album Oči duše koji je proglašen najboljim albumom zabavne glazbe u prethodnoj godini. Tijekom svoje karijere Tereza je snimila više od 30 ploča, preko 70 singlica te brojne CD-e. Osim na hrvatskom, pjevala je i na devet drugih jezika - slovenskom, talijanskom, francuskom, ruskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, srpskom i portugalskom.

Privatni život

Svog prvog supruga, Miru Ungara, upoznala je za vrijeme studija na Akademiji, a s njim je dobila i sina Alana. No, njihov brak nije potrajao. Njezin drugi suprug bio je hrvatski vaterpolist Ronald Lopatny od kojega se razvela nakon što je on, navodno, u svađi uvrijedio njezinu pokojnu majku što je dovelo i do fizičkog obračuna. U dobi od 36 godina, za vrijeme snimanja spota za pjesmu Nono u Njemačkoj, saznala je da joj je brat Pero poginuo u prometnoj nesreći. Nedugo nakon toga, umrla joj je i majka. U Francusku je otišla sama, no nakon što je stala na noge, k sebi je pozvala sina i tetku. Preboljela je i rak bubrega, nekoliko operacija glasnica, urosepsu te nekoliko operacija na ušima. U svojoj autobiografiji To sam ja navodi kako joj je najsretnije razdoblje u životu bilo djetinjstvo u Dalmaciji gdje je živjela s bratom Perom, ocem Antunom i pomajkom Jelom koju je cijelog života zvala majkom. Majka joj je umrla kad je imala samo mjesec dana, a otac se nakon toga oženio Jelom koja je bila udovica i nije mogla imati djece.