LIJEPA MARIANNE

BILA JE COHENOVA NAJVEĆA LJUBAV: ‘Prvo ga je inspirirala, a onda uništavala’

Marianne Ihlen Jensen bila je velika ljubav i muza legendarnog glazbenika Leonarda Cohena, koji je preminuo u 82. godini života.

Marianne Ihlen Jensen, velika ljubav i muza glazbenika Leonarda Cohena, preminula je 28. lipnja u 81. godini, a nju je legendarni glazbenik ovjekovječio u pjesmi So long, Marianne.

SVIJET U SUZAMA ZBOG LEONARDA COHENA: Može li ovaj tjedan biti gori?

Norvežanka je nekadašnji model iz Osla, a glazbenika je upoznala na grčkome otoku Hydri. Naime, Cohen je tamo 1960. kupio kuću za 1500 dolara, a ubrzo je upoznao Marianne koja je živjela na otoku sa sinčićem, nakon što ju je napustio suprug, norveški romanopisac Axel Jensen, zbog druge žene.

PREMINUO LEGENDARNI LEONARD COHEN (82): U intervjuu prije manje od mjesec dana rekao je ‘spreman sam umrijeti

Marianne i sin uselili su se u Cohenovu kuću, a ona je potpuno opčinila slavnoga glazbenika. Cohen ju je jednom prilikom opisao kao “savršenu” i rekao da je “najljepša žena koju je vidio”. Lijepa plavuša poticala je Cohenovu kreativnost, pa je poslužila i kao inspiracija za brojne Cohenove pjesme, uključujući i legendarnu So long, Marianne, kao i Bird on the Wire. Zanimljivo je da upravo njezina fotografija krasi stražnju stranu omota drugog Cohenova albuma Songs from a room.

No, nakon nekoliko godina veze, Marianne ga je počela iscrpljivati i uništavati, a to je bio dobro poznat obrazac u njegovim ljubavnim vezama. Unatoč turbulentnoj vezi, Marianne je bila Cohenova velika ljubav pa se, nakon što je preminula, Cohen na svojoj službenoj stranici od nje oprostio riječima: “Ljubav nikada ne umire.”

Povratak na Net.hr