banner
TV

PRVI NA HRVATSKOM

VELIK USPJEH HRVATSKE SERIJE: Netflix kupio ‘Novine’, prikazivat će ih u 190 zemalja svijeta

Prva je to serija na hrvatskom, ali i uopće na nekom slavenskom jeziku koja je na Netflixu, najvećoj i najvažnijoj platformi za streamanje programa na svijetu

Seriju ‘Novine’ scenarista Ivice Đikića i režisera Dalibora Matanića postala kupio je Netflix koji će je prikazivati u 190 zemalja svijeta. Radi se o prvoj seriji na hrvatskom, odnosno slavenskom jeziku, koja će se prikazivati na najpopularnijoj platformi za streamanje programa na svijetu, javlja Novi list.

Netflix oduševljen ‘Novinama’

Vlasnici Netflixa oduševili su se serijom ‘Novine’ zbog odlično obrađene tematike stalne bitke novinara s političko-gospodarskim moćnicima koji se oslanjaju na pomoć podzemlja. U producentskoj kući Drugi plan izuzetno su ponosni na uspjeh serije.

Prva serija na hrvatskom koja se prikazuje na Netflixu

‘Prva je to serija na hrvatskom, ali i uopće na nekom slavenskom jeziku koja je na Netflixu, najvećoj i najvažnijoj platformi za streamanje programa na svijetu. Kako bi se mogla distribuirati u sve kutke planeta, »Novine« su morale biti titlovane na mnogim jezicima, uključujuci arapski, kineski… Ono što nas posebno veseli, prva ih je sezona toliko oduševila tako da je unaprijed, na neviđeno, s obzirom da još i nije snimljena do kraja, otkupljena i – druga sezona’, naglasio je Miodrag Sila, jedan od voditelja producentske firme.

Vodstvo HRT-a i službeno je izvijestil da je dramska serija “Novine”, koju je za potrebe prikazivanja na HRT-u pripremila produkcijska tvrtka Drugi plan, prodana američkoj i svjetskoj mrežnoj videoteci Netflix, čime će postati dostupna u približno 190 država, odnosno na tržištu od gotovo pola milijarde gledatelja.

Višemjesečni pregovori

Prodaja autorskih prava na prikazivanje serije “Novine”, čiju je prvu sezonu HRT prikazala 2016., a druga se sezona upravo snima, kruna je višemjesečnih pregovora s tim najvećim svjetskim mrežnim davateljem usluga za prikazivanje filmova i serija, istaknuto je zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici HRT–a glavni ravnatelj Kazimir Bačić, ravnatelj Poslovne jedinice Program Renato Kunić, producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila iz produkcijske tvrtke Drugi plan, te redatelj Dalibor Matanić i scenarist Ivica Đikić.

Iskorak HRT-a na svjetskoj razini

Dolazak “Novina” kao  hrvatskog proizvoda na zahtjevno američko i svjetsko tržište izniman je iskorak Hrvatske radiotelevizije na svjetskoj razini, produkcijske tvrtke Drugi plan, ali i cjelokupne domaće audiozivualne industrije, što je također važan oblik promidžbe Hrvatske’, kazao je Kazimir Bačić dodavši kako je veliki uspjeh da se naša dramska serija našla u Netflixovoj ponudi uz bok s nekim od najboljih serija svih vremena, posebno naglasivši kako će to biti prva serija na Netflixu na hrvatskom jeziku.

Time smo, ističe Bačić, dokazali da možemo i znamo napraviti svjetski konkurentan proizvod i da HRT sredstva usmjerava u najkvalitetnije televizijske sadržaje.

Kako je rečeno, serija “Novine” je samo u osnovnim crtama priča o odnosima unutar redakcije jednoga dnevnog lista koji mijenja vlasnika, a zapravo se bavi širim problemima poput kriminala, izdaje, nestanka ljudske čestitosti pod pritiskom taštine, prilagodljivosti i egzistencijalnih strahova.

Sve se to događa u tjeskobnome okružju širih interesa obavještajnoga podzemlja, krupnoga kapitala i visoke politike u kojem tajkuni i političari ne prežu ni od čega u borbi za vlast i moć, a novinari i urednici su istodobno statisti i sudionici samih događaja.

Nebojša Taraba iz produkcijske tvrtke Drugi plan istaknuo je kako o uspjehu dramske serije ”Novine” i interesu za nju možda ponajbolje govori činjenica da je Netflix već otkupio i drugu sezonu serije koja se tek snima.

Scenarist Ivica Đikić najavio je da će naglasak druge sezone biti na političkoj borbi te će se više baviti predsjedničkim kandidatom Ludvigom Tomaševićem, kojega tumači Dragan Despot, u njegovoj nemilosrdnoj borbi za vlast.

Na programu Hrvatske radiotelevizije druga sezona “Novina” trebala bi se naći ujesen, najavio je ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić.

Povratak na Net.hr