TV

UKRAJINA SLAVI

TKO JE SENZACIONALNA POBJEDNICA EUROSONGA: Pjevala je o strašnoj Staljinovoj kazni cijelom jednom narodu: ‘Poruka Rusiji je poslana’

Pobjednica ovogodišnjeg natjecanja za pjesmu Eurovizije ukrajinska je jazz pjevačica Jamala, koja je prilično neočekivano pobijedila s pjesmom pod nazivom 1944., posvećenoj masovnoj deportaciji Tatara s Krima 1944. koju je naložio tadašnji sovjetski čelnik Josif Visarionovič Staljin kao odmazdu za suradnju s nacistima.

Ukrajina je prvo mjesto osvojila s dobivena 534 boda, ispred Australije s 511 bodova i Rusije, koja je slovila za favorita natjecanja i koja je osvojila treće mjesto s 491 bodom.

Pobjednica Jamala (32), pravim imenom Susana Jamaladinova, prva Tatarka na Eurosongu, koja je s puno emocija izvela pjesmu posvećenu njezinoj prabaki koja je i sama bila žrtva deportacije, svojom je pjesmom s političkom tematikom izazvala kontroverze već uoči samog natjecanja.

EUROSONG: U dramatičnom raspletu pobjedu odnijela Ukrajina, Nina završila na 23. mjestu

Pjesma govori o deportaciji gotovo cijele etničke skupine iz njezina rodnog Krima u nekadašnjoj sovjetskoj Rusiji, koji je kasnije postao dijelom Ukrajine, a kojega je tijekom nedavnih sukoba u Ukrajini, u kojima je Rusija stala iza proruskih pobunjenika, Rusija i anektirala izazvavši osude zbog kršenja međunarodnog prava.

Oko 250.000 Tatara deportirano jepotkraj Drugog svjetskog rata u središnju Aziju, što je bila kolektivna kazna za one koji su surađivali s nacistima.

‘Naravno da je riječ i o 2014.’

Govoreći o tekstu svoje pjesme Jamala je rekla da je “naravno riječ i o 2014. godini”.

“Ove dvije godine su jako pojačale tugu u mom životu. Zamislite – kreativna ste osoba, pjevač, ali dvije godine ne možete otići kući. Viđate svog djeda na Skypeu, koji ima 90 godina i bolestan je, ali ga ne možete posjetiti”, rekla je.

“Što bih trebala napraviti: samo pjevati fine pjesme i zaboraviti na to? Naravno da ne mogu to napraviti”, rekla je Jamala u telefonskoj izjavi za Guardian uoči finala Eurovizije.

Ukrajina pretekla favoriziranu Rusiju

Ukrajina, za koju se tijekom glasovanja očekivalo da će završiti na trećem mjestu, u završnici natjecanja neočekivano je pretekla favoriziranu Rusiju, koja je na kladionicama dugo držala prvo mjesto i čiji je pjevač Sergej Lazarev izveo pjesmu You Are The Only One koristeći na sceni LED zid i iznimne tehnološke efekte te osvojio najveći broj glasova gledatelja.

Simon Bennett, čelnik International OGAE Eurovision kluba obožavatelja, rekao je za BBC da su zemlje bivšeg SSSR-a, koje su “obično glasale za Rusiju”, ovaj put poslale poruku glasajući za Ukrajinu.

Prilikom preuzimanja eurovizijske nagrade Jamala je u emotivnom nastupu zahvalila Europi i istaknula kako “svakome želi mir i ljubav”, dok je kasnije iza pozornice svoj uspjeh ocijenila fantastičnim dodavši kako je “bila sigurna da će istina o kojoj govori u pjesmi uistinu taknuti ljude”.

Ukrajina je tako drugi put, nakon prvog uspjeha 2004., osvojila Eurosong, a njezin predsjednik Petro Porošenko pozdravio je na Twitteru “nevjerojatnu” pobjedu izrazivši pjevačici zahvalnost cijele nacije.

Novi sustav bodovanja

Novi sustav glasovanja koji je uveden ove godine osigurao je zasebno glasovanje nacionalnog žirija svake od zemalja te posebno glasove publike pred malim ekranima, što je uvedeno kako bi se spriječilo dosadašnje “susjedsko” dodjeljivanje glasova nacionalnih žirija.

Sustav je u konačnici pokazao ozbiljne razlike u preferencijama nacionalnih žirija i TV publike diljem Europe pa je tako primjerice Poljska, koja je bila među zadnjima sa sedam osvojenih bodova u glasanju nacionalnih žirija, skočila na osmo mjesto dobivši 227 preračunatih glasova TV gledatelja.

Domaćini ovogodišnjeg natjecanja, koje se događalo u Ericsson Globe areni u Stockholmu, bili su prošlogodišnji švedski pobjednik Eurosonga i zabavljač Mans Zelmerlow te popularna švedska komičarka i omiljeno TV lice Petra Mede.

U showu je, dok je trajalo glasovanje, nastupila i američka pop zvijezda Justin Timberlake.

Procjenjuje se da je finale Eurosonga u Stockholmu u direktnom TV prijenosu pratilo oko 200 milijuna gledatelja.

Skromni bodovni saldo za Hrvatsku

Bez obzira na avangardnu haljinu naša Nina Kraljić je s pjesmom Lighthouse na kraju zauzela 23. mjesto od 26 natjecatelja koliko ih se predstavilo u finalnoj večeri.

Za nas su glasovali Austrija, Island, Češka, Gruzija, BiH, Moldavija, Cipar, Izrael, Australija, Velika Britanija i Makedonija, međutim sve je to bilo premalo bodova za neki bolji plasman.

Hrvatska je na Eurosongu nastupila nakon dvije godine stanke, a zadnji put smo u finalu nastupili prije sedam godina.

 

Povratak na Net.hr