Jelena je otvorila novi tjedan 'Večere za 5', a pripremala je desert naziva "Težački desert". Riječ je o zagorskim štruklima.
"Pravi zagorski štrukli, ne kažem da drugi nisu pravi, kako je mene mama učila, su pečeni. To se odmah zna čim se kaže krušna peć. Znaš da je krušna peć bila u Zagorju i ondje su pečeni", ispričala je Jelena. Onda je otkrila i da su kod nje štrukli uvijek slani. "Nikad šećer, bio je preskup. I danas su konačno shvatili da nije zdrav", objasnila je Jelena.
Kandidatima se desert svidio, ali su imali problem kod jedenja jer su rezali štrukle. Jelena je objasnila da se trebaju jesti rukama i da im zato nije dala nož.
Jelenin recept za prave štrukle
Sastojci:
- 0.5 kg brašna
- 3-4 žlice ulja, vode i soli
- 1 kg svježeg kravljeg sira
- 4 dcl domaćeg vrhnja
- 2-3 jaja
- sol
Priprema:
Od 0.5 kg brašna, 3-4 žlice ulja, vode i soli zamijesite glatko tijesto i ostavite ga počivati poklopljenog toplim poklopcem 15 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev od 1 kg svježeg kravljeg sira, 4 dcl domaćeg vrhnja, 2-3 jaja i soli. Razvucite tijesto rukom što tanje, poprskajte maslacem ili uljem, razmažite nadjev i savijte do polovice s jedne strane prema sredini te drugu polovicu s druge strane prema sredini, tako da se dobiju dvije štrudle koje se drže zajedno. Režite ih u štrukle tanjurićem, stavljajte u cimplet, premažite vrhnjem i pecite na 200.
Pečene sirne zagorske štrukle poslužite tako da se dva drže zajedno, zato se i zovu težački štrukli.
Nove epizode 'Večere za 5' gledajte na RTL-u i RTL-ovoj streaming platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji!
POGLEDAJTE VIDEO: Praznik rada u Hrvata. Bez sindikalne povorke, u grahu ječam umjesto tjestenine, a i vegetarijanci stajali u redu za štrukle