KRIVE PROCJENE AKADEMIJE / Nevjerojatno i neoprostivo: Koga je sve Oscar nepravedno zaobišao i zašto?

Image
Foto: Profimedia

Najzakinutiji glumci u povijesti Oscara su genijalni Peter O'Toole i Glen Close s osam nominacija i niti jednom Oscarom, kazao nam je u razgovoru filmski kritičar Nenad Korkut te istaknuo kako se Oscar ne može promatrati kroz prizmu objektivnosti ili pravde

9.3.2024.
20:08
Profimedia
VOYO logo

U nedjelju 10. ožujka održat će se najvažnija i najiščekivanija dodjela nagrada u filmskoj industriji - Oscari 2024. Dan koji svi s nestrpljenjem očekuju. Povodom ovogodišnje 96. ceremonije svaki dan sve do nedjelje donosimo vam neke od najzanimljivijih priča koje se vežu za ovu najpoznatiju i najspektakularniju filmsku nagradu. U šestom tekstu pišemo o Oscarovskoj nepravdi - iznenadit ćete se koga je sve zlatni kipić zaobišao. Neki od najvećih nikad ga nisu držali u rukama

Zadnjih tjedana glavna tema u filmskom šoubiznisu je dodjela Oscara - najprestižnije nagrade u filmskoj industriji. Oscar je najvažniji trijumf, svi s nestrpljenjem očekuju koga će ove godine sreća pomaziti. I da, često je kod nagrađivanja u pitanju baš sreća, da se 'zvijezde poklope'. Jer biti najbolji nije dovoljno. Dokaz za to su mnogi filmaši koje Oscar preskočio, američka Akademija ih je jednostavno nezasluženo zakinula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, za režiju Oscara nikad nisu dobili neki od najvažnijih redatelja u povijesti, Alfred Hitchcock, Ingmar Bergman, Stanley Kubrick, Quentin Tarantino… O glumcima da ne pričamo.
O Akademijinim propustima razgovarali smo s filmskih kritičarem Nenadom Korkutom. Na pitanje kako Hitchcock, jedan od najvećih filmskih genijalaca, nikada nije dobio Oscara kaže nam da za tako nešto ne postoje racionalni razlozi.

Image
MAESTRALNI 'PIJANIST' /

Sve za Oscar: Prodao stan, ostavio curu, izgladnjivao se pa pao u strašnu depresiju

Image
MAESTRALNI 'PIJANIST' /

Sve za Oscar: Prodao stan, ostavio curu, izgladnjivao se pa pao u strašnu depresiju

"Oscar nije takva nagrada i ne možemo je promatrati kroz prizmu objektivnosti ili pravde. Uostalom u umjetnosti je općenito teško postavljati takve kriterije, jer smo svi prema njoj subjektivni, uvijek se radi o našem osobnom doživljaju. Oscara za režiju nisu ni dobili ni Orson Welles, Howard Hawks, Douglas Sirk, Stanley Kubrick, David Lynch, Ridley Scott, David Fincher, Tim Burton. Da ne spominjem Bergmana, Fellinija i ostalo društvo izvan engleskog govornog područja. Ako je to neka utjeha, rekao bih da se nalaze u dobrom društvu", kaže nam Korkut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad Oscar prekasno stigne

Krive procjene Akademije tako su kroz povijest postale najnormalnija stvar. Primjerice kad su legendarnom Alu Pacinu dali Oscara s 20 godina zakašnjenja. Bio je nominiran za dva najznačajnija filma u povijesti - 'Kuma' (za sporednu ulogu) i za 'Kuma 2' ( za glavnu ulogu). Nije ih dobio. Tek 1993. nagradili su ga za film 'Miris žene' - dobio je kipić za najbolju mušku ulogu.

Image
Foto: Profimedia

"Nije Al Pacino iznimka, mnogi su glumci dobivali svoje Oscare prekasno i evidentno kao utješnu nagradu za sve propuštene prilike, tek kada bi Akademija s odmakom vremena shvatila svoje pogreške. Najbolji primjer za to je Paul Newman koji je čak sedam puta bio nominiran dok mu ga, tek iz osmog pokušaja, nisu dali za ulogu u filmu 'Boja novca'. U njegovom impresivnom glumačkom opusu teško da će nam taj film uopće pasti na pamet, posebno što se radi o nastavku njegove poznatije uloge u 'Hustleru', za koju je također neuspješno bio nominiran u mladosti. Da ne spominjemo 'Mačku na vrućem limenom krovu', 'Hud' ili 'Cool Hand Luke'… " smatra Korkut te dodaje da još ima puno takvih primjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih je, naglašava Korkut, i glumica Julliane Moore koja je dobila Oscar za prosječan film 'Still Alice', a nisu je nagradili za fantastične uloge u filmovima 'Boogie nights', 'Sati' ili 'Daleko od raja'.

Image
Foto: Profimedia

Julianne Moore u filmu Boogie nights

Velika imena i uloge - ali nagrade nema

"No oni su svoje zakašnjele Oscare barem dobili, pa makar za krive uloge, za razliku od mnogih legendarnih glumaca koji nisu bili te sreće", ističe Korkut te dodaje da je po njegovom mišljenju najzakinutiji glumac u povijesti filma Peter O'Toole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Peter O'Toole u filmu Lawrence of Arabia

"Nevjerojatno je da nije nagrađen iako je čak osam puta bio među nominiranima, čak ni za 'Lawrencea od Arabije'. Isto toliko nepotvrđenih nominacija ima i Glenn Close, no ona teoretski ima još šanse dobiti ga, ali to što su je zakinuli za 'Fatalnu privlačnost' i 'Opasne veze', neoprostivo je.

Image
Foto: Profimedia

Glenn Close i Michael Douglas u filmu Fatalna privlačnost

Richard Burton također spada u velike i nepravedne gubitnike ove nagrade iako je Akademija imala sedam puta priliku nagraditi ga. Među višestruko nominiranima, a bez nagrade, su nezaboravni glumci i glumice: Greta Garbo, Marlene Dietrich, Barbara Stanwyck, Cary Grant, James Dean, Albert Finney, Sigourney Weaver, Bill Murray, Willem Dafoe, Amy Adams… lista je beskonačna. Annette Bening je i ove godine u konkurenciji po peti put, bez većih šansi da ga napokon osvoji", zaključuje Korkut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Završavaju pripreme za dodjelu Oscara: Spremne su vrijedne poklon vrećice

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo