FOTO: Johnny Rotten ne jaše na slavi Sex Pistolsa, krenuo je dalje!

Kada na plećima imaš zalog frontiranja mitu Sex Pistolsa i pečat jednog od onih ozloglašenih frajera na glazbenoj sceni, u teoriji je popriličan problem poslije takvih etiketa izgledati bar suvislo u svim drugim pokušajima.

No, John Lydon aka Johnny Rotten je u Public Image Limited netom po raspadu kultnih punkera dao znati kako mu se ne jaše na slavi tog mita nego radi dalje.

PIL su objavili nekoliko vrsnih albuma (osobito nastupni i Metal Box) i nastavili snimati i aktivno djelovati do starta 90-ih da bi se lani vratili s vrlo smislenim novim studijskim albumom This Is Pil.

Sa svojom skupinom najnovijih praćenika (Scott Firth za basom, sjajnim gitaristom Lu Diamondsom iz Damneda i Mekonsa te bubnjarem Bruce Smithom poznatom po sviranju u Pop Group i Slitsima), reaktivirani u zagrebačkom Tvornici, Prljavi Ivek ne samo da je zvučao suvislo već je napravio pamćenja vrijedan plesni rock party.

Njihova korijenska verzija plesne rock glazbe koja će kasnije utjecati na izmišljanje subžanra disco punk (Rapture, LCD Soundsystem, !!!, Radio 4, …) zabavljajući krcati klub od uvodnih tonova dozaključne the best of redaljke This Is Not A Love Song, Rise, Public Image, Death Disco izvela je iznenađujuće suvisao i moćan koncertni nastup.

Uz sjajno ozvučenje i publikom sazdanom uglavnom od tridesetogodišnjih štovatelja njegova lika i djela, PIL su razdrmali ne samo fanove drmajući svojom vizijom smrtonosne disco glazbe.

Bio je to nastup tijekom kojeg se nije moralo strahovati od preprodavanja već zapakiranog nego se svjedočilo iznimno svježem i raspoloženom bendu kojem ne biste mogli dati toliko glazbenog staža niti se okladiti u toliko energije obzirom da zvuče iznimno moderno i aktualno izvodeći i glazbu s lanjskog albuma i koloplet najvećih hitova od kojih većina datira iz perioda kraja 70.-ih i početka 80.-ih prošlog stoljeća.

Basovi su tutnjali do trbuha, bubnjevi pokretali noge, gitara je upravljala glavom, a Lydon svojim tankim ali karakterističnim vokalom uspio razbiti sumnje skeptika, koji su poput doljepotpisanog očekivali uru i pol kešenja i reminisciranja nekadašnjih mitova. Nasreću, svaka sumnja je ispala nepotrebnom od ulaska u krcati klub.

I potvrđena je još jednom teza osobito nepopularna pri ljubiteljima spomenute punk legende i čudovišta. Public Image Limited kudikamo su originalniji i smisleniji bend nego je lutkarski boy bend show zvan Sex Pistols ikad bio, a karikirani čovjek u kariranom odjelu s irokezastim ćuperkom sve je prije nego li punk rock klaun koji izaziva i provocira bez puno smisla i kredita za to.

Baš suprotno, John Lydon je jedan od onih čije glazbeno starenje ima itekakvo opravdanje i kamo sreće da takvom nastupu imamo prilike svjedočiti još koji puta prije nego odluči opet uzeti dugoročnu pauzu.

Povratak na Net.hr