Play ponuda

Hrvatski filmovi koje morate pogledati

shimmer fallback

Naši nagrađivani i priznati redatelji su samo za vas izdvojili pet sjajnih hrvatskih filmova po svom izboru koje svakako trebate pogledati.

8.1.2011.
15:55
Play ponuda

arti-201012280756006Ove teške zadaće prihvatili su se Dalibor Matanić, Antonio Nuić i Arsen Ostojić.

Matanić (Kino Lika, Majka asfalta, Fine mrtve djevojke) je objasnio kako je namjerno izabrao kraće filmove.

'Sastavio sam listu filmova za koje ljudi ne čuju toliko, a vrijedni su za pogledati. Veliko su osvježenje, a prepoznati su i 'vani'', rekao je Matanić koji vam je preporučio ovih pet filmova:

Nespavanje ne ubija ,animirani film Marka Meštrovića,

Plac eksperimentalni film Ane Hušman,

Žuti mjesec, kratki igrani film Zvonimira Jurića, film Ona koja mjeriRajka Popovića i animirani film Morana Simona Bogojevića.

Antonio Nuić (Kenjac,Sve džaba) nam je pak objasnio kako se ipak prihvatio teškog posla sastavljanja lista najboljih filmova iako si je već nekoliko puta obećao da ih više neće raditi.

'Koliko god to bio nezahvalan posao, ima jednu lijepu osobinu, a to je prisjećanje na velika djela, a s tim prisjećanjem dođe i želja za ponovnim gledanjem ili čitanjem. Filmove koje ću nabrojati mali su dio povijesti hrvatske kinematografije, bogate fantastičnim redateljskim, glumačkim i snimateljskim ostvarenjima, pa kome je stalo, toplo preporučam sljedećih pet:

Ritam zločina, Zorana Tadića,

H8, Nikole Tanhofera, LisiceKrsta Papića,

Ne okreći se sine, Branka Bauera

Don Kihot, Vlada Kristla

Arsen A. Ostojić (Ničiji sin, Ta divna splitska noć) je istaknuo kako mu je žao što mora izabrati pet filmova jer bi rado izdvojio još mnoga djela, ali je na kraju samo za čitatelje net.hr-a složio svoju preporuku.

'Ako već moram birati srcem, onda počinjem od onog najznačajnijeg, čak i u okvirima svjetskog filma, što je hrvatska audiovizualna umjetnost stvorila, a to su kratki animirani filmovi Dušana VukotićaSurogat i Igra. Film Branka BaueraNe okreći se sine ističem zbog dirljivosti, a našu najuspješniju komediju Tko pjeva zlo ne misliKreše Golika zbog izvrsne preciznosti i uspješnog ocrtavanja jedne epohe. Zbog poetičnosti uvijek uživam i u Brezi Ante Babaje.', izdvojio je Arsen A. Ostojić.

Vezani članci:

arti-201012280756006 arti-201012230950006 arti-201012130426006

Play ponuda
Play ponuda