Sami oličite svoj dom

Odlučili ste uzeti četku i valjak u ruke i oličiti svoj dom. Prikupili ste nekoliko savjeta za bojanje zidova, odabrali boju i spremni ste za posao. Prije no što krenete morate se dobro pripremiti. Donosimo vam savjete za bojanje zidova.

Oslobodite i zaštitite prostor
Prije nego što krenete s bojanjem zidova iz sobe koju namjeravate ličiti iznesite sve stvari, a ukoliko to nije moguće, namještaj prebacite na sredinu sobe i prekrijte najlonom. Ne zaboravite ni na pod koji je također potrebno zaštititi najlonom ili novinskim papirom. Utičnice, prekidače za struju, okvire vrata i prozora oblijepite zaštitnom trakom.

Pripremite zidove
Kako biste uspješno oličili zidove, prije provjerite u kakvom su stanju.

Za bojanje zidovi moraju biti ravni, čisti i suhi, jer će u protivnom na njima ostati mrlje od masnoće, vlage i drugih nečistoća. Ako na zidu ima rupa ili pukotina, popunite ih masom za ravnanje zidova, a ukoliko ima ostataka masnoće ili tragova vlage, sitnim brusnim papirom skinite gornji sloj.

Koliko boje vam treba?

Izmjerite površinu zidova i trgovci će vam bez znati reći koliko vam boje treba kako biste obojali zidove. Majstori otkrivaju, litra boje dovoljna je za osam kvadrata, a ukupna kvadratura površine koju želite oličiti računa se tako da ukupnu kvadraturu stana pomnožite s brojem tri.

Kada pripremate boju, učinite to odjednom kako biste izbjegli dobivanje različitih nijansi.

Pribor
Osim boje, trebate i: valjak, ručku s regulacijom dužine, sito za cijeđenje, jednu široku i dvije uže i manje četke različitih dimenzija za završne radove, valjak, gips ili smjesu za popunjavanje rupa, špahtlu, ljestve i puno dobre volje.

Odakle krenuti?

Prvo četkicama prijeđite kutove, krajeve i teže pristupačna mjesta, a onda se ‘bacite’ na strop, od kutova prema sredini.

Važno je napomenuti da je prilikom bojanja zidova potrebno oličiti cijelu površinu i pustiti da se osuši. Ne ostavljajte posao na pola, jer će se vidjeti spojevi boja. Ako nanosite više slojeva, važno je da svaki sloj nanesete tek kada se prethodni osuši.

Povratak na Net.hr