AKO IMA VODE, IMA I...

ZAUSTAVITE ZEMLJU, SILAZIM: Sve je više dokaza da bi na Proximi B moglo biti života

Kao najbliža zvijezda našem solarnom sustavu, Proxima Centauri koja je udaljena ‘tek’ 4,25 svjetlosnih godina, jako privlači astronome od kad je otkrivena prije jednog stoljeća. Njezina je važnost dodatno porasla kad je u njezinoj orbiti otkriven mali stjenoviti egzoplanet Proxima b.

Prema pisanju portala Space.com, nedavno su otkriveni novi dokazi koji podržavaju teoriju da bi na Proximi b zapravo moglo biti života.

Studija je otkrila vrlo jake dokaze da je Proxima Centauri gravitacijski vezana na sustav Alpha Centauri. To Alpha Centauri čini sustavom od tri zvijezde, Alpha Centauri A i B te Proxima Centauri, koja kruži na udaljenijoj i izduženijoj orbiti.

VODENI PLANET? Na nedavno otkrivenoj ‘novoj Zemlji’ moglo bi biti života

Sofisticirani HARPS

Izvještaj iz Europskog južnog opservatorija (ESO) otkriva da su istraživanje vodili astronomi Pierre Kervella, Frédéric Theveninove i Christophe Lovis. Oni su pomoću ultraosjetljivog instrumenta pod nazivom High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher (HARPS) na ESO-vom opservatoriju La Silla u Čileu promatrali radijalne brzine Proxime Centauri, posebno u odnosu na Alpha Centauri.

HARPS je u stanju detektirati blagi titraj zvijezda koji nastaje zbog gravitacijskog utjecaja egzoplaneta u njihovoj orbiti – to je zapravo instrument pomoću kojeg je detektirano postojanje Proxime b.

ŠTO SVE ZNAMO O JEDNOM OD NAJVAŽNIJIH OTKRIĆA MODERNOG DOBA: Hoćemo li ikada moći živjeti na ‘novoj Zemlji’?

Planet koji je ‘selio’

U ovom slučaju HARPS je pratio brzinu kojom se Proxima Centauri udaljava od Zemlje i to u odnosu na radijalnu brzinu Alpha Centauri. Dva broja su se podudarala, što pokazuje da je zvijezda vjerojatno ima širu orbitu oko Alpha Centauri te da su najvjerojatnije gravitacijski vezane.

Ako je to točno, onda su Proxima Centauri i Alpha Centauri vjerojatno nastale iz iste maglice prije više milijardi godina i to u približno isto vrijeme. Zbog toga jer je Proxima Centauri bila izbačena iz binarnog sustava, znanstvenici tvrde da je planet nastao daleko od zvijezde, a zatim se “preselio” u bližu orbiti.

Budući da je bio smještena u daljoj i vjerojatno hladnijoj orbiti, planet je vjerojatno bio zaleđen – a led je mogao biti voden. Sada kada se Proxima B nalazi u galaktici na mjestu pogodnom za postojanje vode, moguće je da na njegovoj površini voda još još uvijek i postoji.

Povratak na Net.hr