UBRIZGAJ MI TINTU: / Što se stvarno događa s vašom kožom kada se tetovirate

Tetoviranje je bolan postupak, ali to ne sprečava brojne ljude da si na kožu nešto nacrtaju ili napišu.

2.7.2015.
13:58
Thinkstock

Samo proces tetevaže ide otprilike ovako:

Da bi tetovaža bila trajna, tinta mora doći u dermu, tkivo ispod vanjskog sloja kože, ili epiderme čije stanice stalno umiru i otpadaju.

To se postiže tisućama uboda u kožu. Da bi ubodi bili ravnomjerni, koriste se male mašinice s iglom na vrhu.

Tattoo majstor umoči iglu u tintu, uključi motor koji pokreće iglu i prisloni iglu uz kožu. Oštri vrhovi igle buše kožu brzo i ravnomjerno i ostavljaju tragove tinte u dermi.

Igla za tetovažu u stvari ima više vrhova, od tri pa do 25. Svaki tip igle koristi se za drugačije efekte. Igle s manje vrhova koriste se za crtanje vanjskih linija, a one s više za sjenčanje ili bojanje.

Dva najčešća stroja su rotirajući i s elektičnom ovojnicom. Motor rotirajućeg stroja pokreće rotirajuću kružnu cjevčicu koja pomiče iglu gore-dolje.

Mašina s električnom ovojnicom koristi struju koja prolazi kroz ovojnicu i pretvara ju u elektromagnet koji privlači metalnu iglu, a opruga je povlači natrag.

Suvremeni stroj omogućuje igli probijanje kože od 50 do 3.000 puta u minuti.

Tinta završava u dermi koja se između ostaloga sastoji od kolagenskih vlakana, živaca, žlijezda i krvnih žila.

Otvaranje sitnih rana

S obzirom da je tetoviranje u osnovi nanošenje tisuća sitnih rana po koži, imunološki sustav organizma kreće u akciju, i šalje posebne leukocitne stanice po imenu makrofazi na mjesto tetovaže da opkole strane čestice tinte. To je pokušaj organizma da se očisti a ujedno i razlog zašto tetovaže s vremenom izblijede.

Nakon što makrofazi konzumiraju čestice tinte, vraćjua se limnim sustavom i odnose strane čestice u jetru, gdje čekaju na izbacivanje iz organizma. Ali ne odu svi makrofazi u limfne čvorove. Umjesto toga, te stanice ostaju u dermi a čestice tinte koje su 'pojeli' ostaju vidljive.

Ako ste se odlučili tetovirati, pažljivo razmislite želite li to stvarno te što točno i gdje to želite. Brisanje tetovaža nije lako kao što ste možda čuli.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali