Play ponuda

UBRIZGAJ MI TINTU: / Što se stvarno događa s vašom kožom kada se tetovirate

Image
Foto: Thinkstock

Tetoviranje je bolan postupak, ali to ne sprečava brojne ljude da si na kožu nešto nacrtaju ili napišu.

2.7.2015.
13:58
Thinkstock
Play ponuda

Samo proces tetevaže ide otprilike ovako:

Da bi tetovaža bila trajna, tinta mora doći u dermu, tkivo ispod vanjskog sloja kože, ili epiderme čije stanice stalno umiru i otpadaju.

To se postiže tisućama uboda u kožu. Da bi ubodi bili ravnomjerni, koriste se male mašinice s iglom na vrhu.

Tattoo majstor umoči iglu u tintu, uključi motor koji pokreće iglu i prisloni iglu uz kožu. Oštri vrhovi igle buše kožu brzo i ravnomjerno i ostavljaju tragove tinte u dermi.

Igla za tetovažu u stvari ima više vrhova, od tri pa do 25. Svaki tip igle koristi se za drugačije efekte. Igle s manje vrhova koriste se za crtanje vanjskih linija, a one s više za sjenčanje ili bojanje.

Dva najčešća stroja su rotirajući i s elektičnom ovojnicom. Motor rotirajućeg stroja pokreće rotirajuću kružnu cjevčicu koja pomiče iglu gore-dolje.

Mašina s električnom ovojnicom koristi struju koja prolazi kroz ovojnicu i pretvara ju u elektromagnet koji privlači metalnu iglu, a opruga je povlači natrag.

Suvremeni stroj omogućuje igli probijanje kože od 50 do 3.000 puta u minuti.

Tinta završava u dermi koja se između ostaloga sastoji od kolagenskih vlakana, živaca, žlijezda i krvnih žila.

Otvaranje sitnih rana

S obzirom da je tetoviranje u osnovi nanošenje tisuća sitnih rana po koži, imunološki sustav organizma kreće u akciju, i šalje posebne leukocitne stanice po imenu makrofazi na mjesto tetovaže da opkole strane čestice tinte. To je pokušaj organizma da se očisti a ujedno i razlog zašto tetovaže s vremenom izblijede.

Nakon što makrofazi konzumiraju čestice tinte, vraćjua se limnim sustavom i odnose strane čestice u jetru, gdje čekaju na izbacivanje iz organizma. Ali ne odu svi makrofazi u limfne čvorove. Umjesto toga, te stanice ostaju u dermi a čestice tinte koje su 'pojeli' ostaju vidljive.

Ako ste se odlučili tetovirati, pažljivo razmislite želite li to stvarno te što točno i gdje to želite. Brisanje tetovaža nije lako kao što ste možda čuli.

Play ponuda
Play ponuda