IDEMO NA TAU CETI

OTKRIVENE DVIJE POTENCIJALNO NASTANJIVE ‘SUPER ZEMLJE’: Kruže oko zvijezde poput našeg Sunca

Dvije potencijalno nastanjive ‘superzemlje’ orbitiraju oko zvijezde udaljene samo 12 svjetlosnih godina od nas, koja je ujedno najbliža zvijezda slična našem Suncu.

Svjetovi na rubu nastanjive zone zvijezde Tau Ceti pripadaju solarnom sustavu s četiri stjenovita planeta veličinom sličnih Zemlji, piše Telegraph.

Pod kišom meteora

Astronomi smatraju kako bi taj sustav mogao biti potencijalni kandidat za buduću međuzvjezdanu kolonizaciju.

Ali život u tim budućim kolonijama možda neće biti baš lak. Postoje dokazi da oko zvijezde kruži ogroman disk asteroida, što povećava šanse da planete često pogađaju meteori i kometi.

Ključni aspekt otkrića je detekcija planeta čija je masa samo 1,7 puta veća od Zemljine, što ih čini najmanjim svjetovima ikada primjećenim oko neke zvijezde.

Klimava zvijezda

Pri otkrivanju planeta znanstvenici su koristili metodu ‘klimanja’ koja mjeri utjecaj gravitacijske interakcije sa zvijezdom.

Dok orbitira, planet prouzrokuje da se njegova zvijezda malo zaklima. Astranomi mogu vidjeti taj efekt u svjetlosti zvijezde.

“Stigli smo izuzetno blizu vještini promatranja potrebnoj za detektirati planete poput Zemlje”, rekao je vodeći znanstvenik dr. Fabo Feng sa Sveučilišta u Hertfordshireu.

“Naše otkrivanje tako sitnog klimanja predstavlja ogroman napredak u potrazi za planetama sličnim Zemlji.”

Položaji superzemlja, kao i planeta našeg sustava, u odnosu na nastanjivu zonuFoto: Fabo Feng

Važnost nastanjive zone

NOVA SUPERZEMLJA: U našem kozmičkom susjedstvu nalazi se sustav u kojem bi moglo biti života

Zvijezde koje su poput Sunca pružaju najveće šanse za pronalazak nastanjivih planeta izvan našeg sunčevog sustava. Tau Ceti, omiljeno odredište pisaca znanstvene fantastike, jako je slična našem Suncu i po veličini i po sjaju.

Poput Sunca, ima nastanjivu zonu, usko područje gdje su uvjeti dobri za život poput onog na Zemlji.

Unutar te zone temperature nisu ni previsoke niti preniske, već upravo prikladne da voda na površini planeta bude u tekućem stanju. Planet u nastanjivoj zoni mogao bi imati rijeke, jezera i mora.

Niti jedna od dvije otkrivene superzemlje ne nalazi se u središtu nastanjive zone. Jedna orbitira uz unutarnju granicu, a druga uz vanjsku. Zemlja je smještena na pola puta između sredine i unutarnje granice sunčeve nastanjive zone.

Astronomi su analizirali podatke iz valova zvjezdanog svjetla pribavljene iz Europske južne zvjezdarnice u Čileu i Zvjezdarnice Keck na havajskom otoku Manua Kea.

Suautor istraživanja dr. Mikko Tuomi rekao je kako poboljšane tehnike olakšavaju razlikovanje između prisutnosti planeta i zvjezdane aktivnosti.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr