VRATIMO SE NORMALNOM ŽIVOTU / Bill Gates financirao studiju koja je otkrila još jednu prednost cijepljenja: Mnogima će sada biti lakše

Sveučilište Južna Kalifornija provelo je svoje istraživanje na 8000 Amerikanaca

9.9.2021.
16:18
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživanje koje je financirala Zaklada Billa i Melinde Gates, a objavio je časopis PLOS, pokazala je da cijepljenje protiv korone ima neizravne pozitivne učinke na psihičko zdravlje ljudi.

Sveučilište Južna Kalifornija provelo je svoje istraživanje na 8000 Amerikanaca. "Cijepljenje može poboljšati kvalitetu života, rezultate na poslu, omogućiti ljudima da nastave s uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u ured ili da se zaposle", zaključili su znanstvenici, piše dpa-international.

Nedostatak intimnih kontakata

Ranije je već američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti kazao kako, iako su javnozdravstvene mjere kao što je držanje razmaka, prijeko potrebne za smanjenje širenja koronavirusa, one ipak u ljudi izazivaju osjećaj izolacije i usamljenosti što može pojačati stres i tjeskobu.

Cijepljenje može spriječiti te štetne posljedice, uključujući "nedostatak intimnih kontakata" za koje stručnjakinja sa Sorbonne Louise Kirsch i kolege s University Collegea u Londonu kažu da je "povezan s pojačanom tjeskobom i većom usamljenošću". Studije provedene tijekom prvog lockdowna pokazale su važnost "interpersonalnog i osobito intimnog kontakta u stresnim vremenima".

"Intimni, nasuprot prijateljskom i profesionalnom kontaktu bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo ovi drugi su se pokazali najvažnijim za psihološko zdravlje", stajalo je u studiji.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali