Istraživanje Sveučilišta u Readingu, koje je nedavno postalo viralno na Facebooku, u stvari je objavljeno još 2013. godine. Ono tvrdi ne samo da povremeno pijenje šampanjca pomaže pri zaustavljanju gubljenja pamćenja, već i da bi moglo spriječiti pojavljivanje degenerativnih moždanih poremećaja, poput demencije i Alzkeimera.
MJEHURIĆI KOJI PRESTIŽ ZNAČE: 8 stvari koje sigurno niste znali o šampanjcu
Prije svega - oprez
Profesor Jeremy Spencer s Odjela za hranu i prehrambene usluge na tom sveučilištu zatražio je od ljudi da budu odgovorni s rezultatima istraživanja.
"Potičemo odgovoran pristup konzumaciji alkohola, a naši rezultati navode kako jako mala potrošnja, od jedne do dvije čaše tjedno može koristiti", izjavio je još 2013.
Ovo se istraživanje temelji na fenolnim sastojcima koji su otkriveni u dvije sorte grožđa koje se koriste u proizvodnji šampanjca. Sastojci pronađeni u tim sortama grožđa, pinot noir i pinot meunier, djeluju na mozak na način da promoviraju učenje i pamćenje.
No treba imati na umu kako je istraživanje provedeno na štakorima, a ne ljudima, što bi moglo djelovati na rezultate studije. Tek nakon istraživanja učinaka šampanjca na ljudski mozak znati ćemo sa sigurnošću da li nam pjenušac stvarno koristi.
Ali do onda se barem možete tješiti činjenicom da pjenušac ima manje kalorija po čaši od drugih vina i koktela.