'BIT ĆE PROGUTAN PRIJE ROĐENDANA' / Znanstvenici obznanili dramatičnu pojavu: Najvećem oceanu na svijetu dani su odbrojani, svijet ide prema novom superkontinentu

Image
Izvor: Pixabay

Ne slažu se svi znanstvenici o tome kako će sljedeći superkontinent izgledati ili kako će se formirati

4.10.2022.
18:16
Pixabay
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Znanstvenici predviđaju da će u sljedećih 300 milijuna godina Tihi ocean nestati, a da će se na Zemlji formirati novi veliki superkontinent, u ciklusu koji se ponavlja svakih 600 milijuna godina.

Nova simulacija "superračunala", temeljena na konstantnom pomicanju Zemljinih tektonskih ploča, pokazuje da su Tihom oceanu dani – odbrojani. Znanstvenici sa Sveučilišta Kartin u Australiji smatraju naime da će Tihi ocean, najstariji ocean na Zemlji, vjerojatno biti "progutan" prije nego što proslavi milijarditi rođendan. Točnije, za nekih 300 milijuna godina.

Prije samog nestanka, Tihi ocean više neće ličiti na ogromno plavetnilo kakvo je danas. Tihi ocean se svake godine smanji za nekoliko centimetara, a to se događa otkad je i sam bio superocean koji je okruživao posljednji superkontinent – "Pangeu". Znanstvenici objašnjavaju da svake godine nekoliko centimetara pacifičke ploče sklizne ispod euroazijske i indo-australijske ploče, smanjujući udaljenost između kontinenata Sjeverne Amerike, Azije i Australije.

Image
ODLUKA NAJVEĆE ZNANSTVENE UDRUGE /

Zemlja je službeno dobila peti ocean: Znate li gdje se nalazi?

Image
ODLUKA NAJVEĆE ZNANSTVENE UDRUGE /

Zemlja je službeno dobila peti ocean: Znate li gdje se nalazi?

Svijet ide prema superkontinentu

Ne slažu se svi znanstvenici o tome kako će sljedeći superkontinent izgledati ili kako će se formirati, ali u mnogim simulacijama Tihi ocean osuđen je na propast.

Dok neke studije sugeriraju da bi se Atlantski ocean, koji se danas širi, mogao početi smanjivati ​​u budućnosti, stvarajući tako superkontinent okružen Tihim oceanom, istraživači sa Sveučilišta Kartin se s time ne slažu. Umjesto formiranja drugog kontinenta nalik "Pangei", oni tvrde da svijet ide prema superkontinentu nazvanom Amazija, u kojem se Sjeverna Amerika sudara s Azijom.

Australija je izostavljena iz ovog naziva, ali u 4D geodinamičkim modelima čini se da i Australija igra važnu ulogu u zatvaranju ostataka Tihog oceana, prenose znanstveni portali.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču