Neki rade, neki odmaraju

MUŠKI I ŽENSKI POSAO: Opremili vjeverice fitness trackerima pa otkrili da sav posao obavljaju ženke

Nedavno su objavljeni zanimljivi rezultati praćenja razlika u ponašanju mužjaka i ženki arktičkih vjeverica na Aljasci, prenosi Quartz.

Tim pod vodstvom biologa Corya Williamsa sa Sveučilišta Northern Arizona otkrio je kako ženke vjeverica provode manje vremena nad zemljom u potrazi za hranom, vjerojatno zato što se moraju brinuti za potomstvo u podzemnim gnijezdima. No kada nisu u gnijezdima, ženke su aktivnije od mužjaka.

TKO PJEVA, NE VARA: Ženke ptica pjevica manje varaju mužjake koji više pjevaju

Arktičke vjeverice provode dobar dio godine u hibernaciji, od kraja ljeta do kasnog proljeća, kako bi preživjeli hladne zimske mjesece. Tako da tijekom par mjeseci koje provedu nad zemljom imaju dosta toga za obaviti: moraju puno jesti kako bi povratili energiju izgubljenu tijekom hibernacije, prikupiti energiju za slijedeću sezonu, i pariti se.

Ženke uz to moraju imati dovoljno energije kako bi mogle donijeti na svijet, a kasnije i proizvoditi mlijeko za svoje bebe. Kada ne traže hranu, u gnijezdu skrbe o mladima. Što znači da su jako aktivne, puno više od svojih mužjaka.

“Nije jasno što (mužjaci) rade dok su nad zemljom”, napisali su autori. “Dodatno vrijeme koje provode nad zemljom možda možda jednostavno provode izležavajući se na suncu.”

Izležavanje – korisno ili pogubno

Autori istraživanja kažu kako bi to moglo biti zato što na dalekom sjeveru tlo ostaje hladno čak i tijekom ljetnih mjeseci. Mužjaci možda jednostavno pokušavaju zadržati toplinu, dok istovremeno na taj način postaju i ranjiviji na napade grabežljivaca. Dok su ženke koje pod zemljom brinu za mlade sigurnije od napada lisica, vukova ili orlova.

Williams i njegov tim ulovili su ukupno 30 ženki i 10 mužjaka na dvije različite lokacije 2014. i 2015. Zatim su vjevericama stavili malene fotosenzitivne okovratnike kako bi pratili koliko vremena provedu nad zemljom (tijekom ljeta ovako daleko na sjeveru, većina dana je svjetlo), kao i akcelerometre kako bi pratili njihovo kretanje.

“Akcelerometri rade kao i oni na iPhoneu”, rekao je Williams. Provode mjerenja jednom sveke sekunde u tri osovine smjera, što nam omogućuje mjerenje indeksa kretanja.

Istraživanje se u početku provodilo da bi se vidjelo kako vjeverice koriste svoju energiju tijekom godišnjih doba.

Williams i njegov tim nadaju se nastaviti s radom tako da će mjeriti tjelesnu kemiju vjeverica dok prolaze kroz komplicirani proces hibernacije. Možda će onda uspjeti otkriti kako ženke skrbe i o sebi i o mladima, ili da li mužjaci stvarno samo drijemaju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr