KAO 185 BOMBI IZ HIROŠIME

MISTERIJ POSTAJE SVE VEĆI: Najveću ikad zabilježenu eksploziju, onu u Tunguski, nije prouzročio meteorit?!

Najveća zabilježena eksplozija na svijetu, ona u Sibiru jačine oko 185 bombi iz Hirošime, ostaje misterij nakon što su znanstvenici dokazali kako su ‘dokazi’ o tome da se radilo o meteoritu krivi.

Golema vatrena lopta viđena je kako prelazi preko sibirskog neba 20. lipnja 1908., prije nego što je eksplodirala desetak kilometara iznad zemlje i sravnila sa zemljom 80 milijuna stabala.

2036. moguć udar meteora Apofis

Talijanski su znanstvenici proveli 21 godinu proučavajući tzv. eksploziju u Tunguski, tvrdeći kako je jezero Čeko ispunio ‘krater’ nastao udarom, što je rezultiralo teorijom da je fenomen prouzročio meteorit, piše Daily Mail.

Ali nova studija ruskih geologa tvrdi kako je ta ideja pogrešna, što bi značilo da je velika eksplozija, koja je osvijetlila nebo nad cijelom Europom, pa čak i Amerikom, i dalje misterij.

Brojne teorije o uzroku eksplozije

Od posljedica eksplozije 80 milijuna stabala je porušenoFoto: Wikimedia

Brojne su teorije nastale o tome što bi sve moglo biti uzrok te goleme eksplozije, osim meteorita. Od goleme vulkanske erupcije, do kometa koji se uglavnom sastojao od leda, do male crne rupe koja se sudarila sa Zemljom, pa sve do izvanzemaljaca koji su u NLO-u uništili meteor kako bi spasili Zemlju.

Lokalni narod Evanki vjerovao je kako je to bio posjet ljutitog boga Ogdija.

“Na nebu se čuo jak udar. Udar je slijedila buka poput kamenja koje pada s neba, ili oružja koje puca. Zemlja se tresla”, ispričao je jedan Sibirac koji je bio nekih 65 kilometara od epicentra.

Djelovalo je kao da je došao sudnji dan. “Postalo mi je toliko vruće da nisam mogao izdržati, kao da mi se košulja zapalila”, ispričao je drugi svjedok. “Poželio sam strgnuti košulju i baciti je, a zatim se nebo odjednom zatvorilo. Začuo se jak udar a ja sam odbačen nekoliko metara”.

Podrhtavanja su se osjetila sve do Britanije, a eksplozija je osvijetlila nebo sve do Amerike.

Nema tragova udara

jezero čeko, tunguska
Mjerenja jezera Čeko koje je proveo talijanski znanstveni tim ukazivala su na mogućnost da se radi o krateru nastalom udarom meteoritaFoto: researchgate.net

Još od prve sovjetske ekspedicije u ovo daleko područje Sibira, zbunjujući aspekt bio je nepostojanje tragova, poput kratera koje bi napravili komadi ili krhotine meteorita na tlu.

Talijanski znanstvenik Luca Gasperini sa Sveučilišta u Bologni dugo je vjerovao kako je upravo jezero Čeko, udaljeno nekih osam kilometara od epicentra, ta karika koja nedostaje u cijelom misteriju Tunguske.

Jezero se ne nalazi niti na jednoj karti Sibira iz doba carske Rusije, a seizmička mjerenja koja je proveo njegov tim pokazala su kako su se u jezeru sedimenti nakupljali oko stoljeća.

Zaključili su kako ispod dna jezera leži gusti kameni materijal te da je upravo to ostatak eksplodirajućeg meteorita.

Teorija Talijana temeljena na načinu kako je uništeno drveće tvrdi kako su u atmosferu ušla dva tijela. Jedno je eksplodiralo na visini od nekih osam kilometara, dok je drugo udarilo u Zemlju i stvorilo jezero Čeko.

Jezero ipak starije od eksplozije

jezero čeko
Iako je mlado, jezero je ipak starije od 109 godinaFoto: Susan Michaels/Flickr

Ruski su znanstvenici istražili sedimente s najdubljeg dijela jezera, oko 50 metara ispod površine, te proveli geokemijsku i biokemijsku analizu.

Studija je pokazala kako je najdublji uzorak star oko 280 godina, što znači da je jezero vjerojatno i starije, jer znanstvenici nisu uspjeli nabaviti uzorke sa samog dna sedimentnog sloja.

“Uostalom, ima i drugih dubokih, praktički okruglih jezera u rezervatu Tunguska, koja izgledaju poput jezera Čeko i vjerojatno su istog geološkog podrijetla”, stoji u izjavi sjedišta ekspedicije u Ruskom zemljopisnom društvu u Sibirskoj saveznoj oblasti.

“Geološko jezero djeluje mlado. Ali ne dovoljno mlado da bi se moglo raditi o krateru koji je prouzročila eksplozija u Tunguski”, navode lokalni mediji, koji dodaju kako je razlog formiranja ovih jezera misterij.

I tako Tunguska i dalje ostaje nepoznanica, ali odgovor bi mogao biti da se radilo o meteoritu koji je eksplodirao u zraku.

Tako su 2013. u tom dijelu Sibira pronađeni uzorci meteoritskog podrijetla s tragovima ugljikovog minerala lonsdaleita. Poznato je da se oni formiraju kada meteoriti udare u Zemlju, ali mogli bi isto tako biti rezultat neke druge kiše meteora.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr