Genetikom protiv uzročnika bolesti

Geslo medicine budućnosti bit će "Bolje spriječiti nego liječiti" - manje će se ići za terapijom, a više za preventivom i uklanjanjem uzroka bolesti.

19.5.2000.
0:32
VOYO logo

Sandy Reaburn, klinički genetičar sa Sveučilišta u Nottinghamu, izjavio je za tjednik New Scientist, da će se medicina budućnosti više temeljiti na sprječavanju bolesti negoli na liječenju, što će biti posljedicom određenja svih gena u ljudskom tijelu.

Liječnici će znanje o ljudskim genima koristiti za razvijanje terapija koje će uklanjati uzroke bolesti, npr. karcinoma i začepljenja arterija, a neće više koristiti terapije koje se u prvom redu oslanjaju na lijekove i uklanjanje stanica koje su već zahvaćene karcinomom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do danas su znanstvenici u potpunosti razotkrili dva kromosoma, a posjeduju i prve genetske slijedove ostalih. Predviđa se da će svi kromosomi biti razotkriveni do 2003. godine.

Reaburn predviđa da će do 2010. postati uobičajeni lječnički pregledi u kojima će se složenom tehnologijom prikazivati genetske strukture "običnih" bolesti poput dijabetesa, karcinoma, bolesti srca, te mentalnih poremećaja kao što su depresija i šizofrenija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoću prikaza gena liječnici će moći utvrditi je li terapija koja se trenutno primjenjuje na pacijentu uspješna, ili je potrebno primjeniti drugačiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo