LUDE IDEJE

DODIJELJENA IG NOBELOVA NAGRADA: Ova vas bizarna istraživanja prvo tjeraju na smijeh, a zatim na razmišljanje

Ig Nobelova nagrada dodjeluje se znanstvenicima koji su provodili neka stvarno neobična istraživanja.

Uz osmogodišnjaka koji je ponavljao “Dosadno mi je” kada god bi znanstvenici predugo pričali, publike koja je uzvikivala “Ira, Ira, Ira”, i opere o nesposobnosti, ceremonija je predstavila svijetu neke dosta zanimljive znanstvene radove, piše Popular Science.

Radi se o istraživanjima koja vas prvo natjeraju na smijeh, a zatim i na razmišljanje, piše IFLScience.

Mačke nisu izolirani fluidni sustavi

Ovogodišnja tema bila je neodređenost.

Prvi pravi dobitnik Ig Nobela je Internet. Upravo je tamo francuski stručnjak za fluide Marc-Antoine Fardin pronašao članak pod nazivom  ‘15 dokaza da su mačke tekuće‘, što ga je inspiriralo za nagrađeni znanstveni uradak.

Usvome radu ‘O mačjoj reologiji’, Fardin je otkrio kako su mlađe mačke fluidnije od starih. Pisao je i o učinku koji okoliš ima na fluidnost mačaka, kao i o učinku mačaka na okoliš oko njih.

“Nedavni eksperimenti iz Japana pokazuju kako ne bismo trebali promatrati mačke kao izolirane fluidne sustave, već kao one koji su u stanju primiti i apsorbirati stres iz okoliša”, napisao je Faradin. “Uistinu, u Japanu imaju i mačje kafiće, gdje mušterije pod stresom mogu milovati mačiće i odpresti svoje brige.”

O držanju krokodila i gubljenju novca

Koji će od ova dva čovjeka izgubiti više novca na kocki?Foto: Thinkstock

Ig Nobel za ekonomiju ove je godine dodjeljen Australcima za njihovo istraživanje kako držanje živog krokodila djeluje na vaš uspjeh u kockanju. Otkrili su kako su osobe od kojih se zatražilo da pridrže metar dugačkog živog krokodila kratko prije nego što su uložili u kockanje češće gubile novac od onih koje su bile posteđene pliskog susreta s ovim gmazovima.

LUDA STRANA ZNANOSTI: Proglašeni pobjednici 25. Ig Nobelove nagrade

Pokazalo se kako je uzbuđenje nastalo držanjem krokodila navelo ljude s već postojećom kockarskom ovisnošću da se još više klade, što je na dulji rok značilo i da su više gubili. “Ovo je prva studija koja je proučavala emocionalni utjecaj uzbuđenja na izbore u kockanju, što ima očite koristi u tretiranju jako ozbiljnog behavioralnog i mentalnog problema”, izjavio je pobjedonosni znanstvenik Matthew Rockloff.

Kad se sljedeći put zapitate “Tko financira ovo?”, sjetite se kako čak i najneobičnije istraživanje može imati neke stvarno značajne primjene.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr