Ubojiti 'australci'

ČUDOVIŠTA, A NE MRAVI: Bez problema ubiju čovjeka, a ako ga prerežete, polovice će se nastaviti boriti?!

Australski mravi Myrmecia, poznati i kao bull-mravi, jedni su od najvećih , a svakako najagresivnija vrsta mrava. Toliko agresivna da ako ga prerežete popola, glava i zadak će se boriti do smrti.

Mravi Myrmecia narastu i do četiri centimetra (što ih čini drugim najvećim mravima) , za razliku od brojnih svojih rođaka žive gotovo kao samci, no najpoznatiji su po svojoj agresivnosti.

HIPOTEZA CRVENE KRALJICE: Ključni dio teorije evolucije upravo je okrenut naglavačke

Ne čekaju da ih predator napadne, nego sami kreću u akciju. A ta akcija je toliko učinkovita da nemaju prirodnih predatora. Neke zmije i ptice će se rado pogostiti njihovim jajašcima i ličinkama, ali odrasle jedinke nitko ne dira.  Što i ne čudi, obzirom na to da je jedan ugriz dovoljan da ubije osjetljivog čovjeka, a 30 ugriza može ubiti i odraslog potpuno zdravog muškarca.

Evo što se dogodilo osi koja nije na vrijeme iskoristila svoja krila…

Ubijaju ljude

Između 1980. i 2000. ubili su šestoro ljudi, od čega polovica nije bila alergična. Većina je umrla 20 minuta nakon ugriza. Zadnjeg čovjeka ubili su 2003. Ipak, mnoge su i spasili – zbog divovskih čeljusti i agresivnosti u prošlosti su njihove glave su se koristile za spajanje rana umjesto šavova.

Dok većina mrava prilično slabo vidi, ova čudovišta imaju najbolje oči mravljeg svijeta i mogu vas pratiti i s metra udaljenosti. A ako mislite da ih je lako ubiti, varate se.

Još je 1845. u knjizi Svijet kao volja i predodžba” Arthur Schopenhauer opisao jednu njihovu osobinu zbog koje su na zlu glasu, kao primjer nesalomljive volje za životom.

“Ali buldog mravi iz Australije daju najnevjerojatniji primjer: ako se prerežu popola, počinje bitka između glave i zatka. Glava zgrabi zadak čeljustima, a rep se brani ubadajući glavu. Borba može trajati I pola sata, dok ne uginu ili ih odvuku drugi mravi. Ta borba počinje svaki puta kada se provede ovaj pokus”

Iako do sada nije potvrđena (ali ni opovrgnuta) ova pojava, snimka kako se bore međusobno  pokazuje da ako i nije točna, nije daleko od istine.

Povratak na Net.hr