IGRA LEDA I LAVE

CRVENI PLANET NIJE MRTAV! Znanstvenici kažu da bi ovi čudnovati kanali mogli kriti život

Da ne treba biti pretjerano maštovit i na površini Crvenog Planeta tražiti onog čega zapravo nema, dovoljno je pogledati najnovije fotografije kanala čudnovatog izgleda kojima su se znasntvenici tek nedavno temeljitije posvetili.

Osim što izgledaju fascinantno, znsntvenici smatraju kako su to ujedno i dobre polazišne točke za potragu za znakovima života, bivših ili sadašnjih životnih oblika, navodi se u najnovijoj studiji Sveučilšta u Teksasu.

VELIKO OTKRIĆE: Na površini Marsa postoji slana tekuća voda, moguć je i život

Neki smatraju da je ispod površine glečera skriven vulkan zbog čega bi ove depresije mogle biti pune kemikalija, a potencijalno toplo okruženje je jedan od mogućih uzroka nastanka ovih lijevaka, ali i jedan od nužnih faktora za razvoj života.

Sve je to stanje koje bi se moglo protumačiti kao “pogodno” za postojanje mikroorganizama. Zaključci ove studije objavljeni su u časopisu Icarus and the International Journal of Solar System Studies.

TEKUĆA VODA NA MARSU! NASA objavila revolucionarne rezultate novih mjerenja

“Privukli su nas jer izgledaju kao da bi se tamo mogli naći neki od ključnih sastojaka za život – voda, toplina i hranjive tvari”, kaže glavni autor studije Joseph Levy, znanstveni suradnik Instituta za geofiziku Sveučilišta u Teksasu.

Lijevci se nalaze unutar nečeg što izgleda kao krater u blizini bazena Hellas. Ono što je također zanimljivo, okružuju ga stoljetne naslage leda. Znanstvenici su se njime bavili još 2009. godine, ali temeljita istraživanja, koja su donijela ove zaključke, provedena su tek nedavno.

“Ovaj teren je privukao naše poglede jer stvarno čudno izgleda”, navodi Levi u priopćenju. “Koncentrično se raspukao tako da izgleda kao meta. To može biti vrlo dijagnostički uzorak kakav se može vidjeti i na Zemlji”.

Na temelju nalaza znanstvenici sugeriraju da je lijevci i udubljenja ukazuju na jaku vulkansku aktivnost koja je vjerojatno rastopila površinski led nakon udara asteroida.

MARSOVSKI SKANDAL: Vodu na Marsu otkrili su još sovjetski znanstvenici

Za određivanje količine gubitka materijala zbog udara i daljnjeg dokazivanja te teorije razvijaju se i koriste 3D modeli.

Levy se nada da će i dalja istraživanja produbiti razumijevanje odnosa između lave i leda koji je rezultirao nastankom ovih lijevaka i depresije. On kaže da će biti zanimljivo otkriće, ako se zaista dokaže da nešto takvo postoji na površini Marsa.

I drugi se stručnjaci slažu da depresija ima neke sličnosti s “ledenim kotlovima” kakvi se mogu naći ovdje na Zemlji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr