CRVENI PLANET NIJE MRTAV! / Znanstvenici kažu da bi ovi čudnovati kanali mogli kriti život

14.11.2016.
11:25
ESA
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osim što izgledaju fascinantno, znsntvenici smatraju kako su to ujedno i dobre polazišne točke za potragu za znakovima života, bivših ili sadašnjih životnih oblika, navodi se u najnovijoj studiji Sveučilšta u Teksasu.

Neki smatraju da je ispod površine glečera skriven vulkan zbog čega bi ove depresije mogle biti pune kemikalija, a potencijalno toplo okruženje je jedan od mogućih uzroka nastanka ovih lijevaka, ali i jedan od nužnih faktora za razvoj života.

Sve je to stanje koje bi se moglo protumačiti kao "pogodno" za postojanje mikroorganizama. Zaključci ove studije objavljeni su u časopisu Icarus and the International Journal of Solar System Studies.

"Privukli su nas jer izgledaju kao da bi se tamo mogli naći neki od ključnih sastojaka za život – voda, toplina i hranjive tvari", kaže glavni autor studije Joseph Levy, znanstveni suradnik Instituta za geofiziku Sveučilišta u Teksasu.

Lijevci se nalaze unutar nečeg što izgleda kao krater u blizini bazena Hellas. Ono što je također zanimljivo, okružuju ga stoljetne naslage leda. Znanstvenici su se njime bavili još 2009. godine, ali temeljita istraživanja, koja su donijela ove zaključke, provedena su tek nedavno.

"Ovaj teren je privukao naše poglede jer stvarno čudno izgleda", navodi Levi u priopćenju. "Koncentrično se raspukao tako da izgleda kao meta. To može biti vrlo dijagnostički uzorak kakav se može vidjeti i na Zemlji".

Na temelju nalaza znanstvenici sugeriraju da je lijevci i udubljenja ukazuju na jaku vulkansku aktivnost koja je vjerojatno rastopila površinski led nakon udara asteroida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za određivanje količine gubitka materijala zbog udara i daljnjeg dokazivanja te teorije razvijaju se i koriste 3D modeli.

Levy se nada da će i dalja istraživanja produbiti razumijevanje odnosa između lave i leda koji je rezultirao nastankom ovih lijevaka i depresije. On kaže da će biti zanimljivo otkriće, ako se zaista dokaže da nešto takvo postoji na površini Marsa.

I drugi se stručnjaci slažu da depresija ima neke sličnosti s "ledenim kotlovima" kakvi se mogu naći ovdje na Zemlji.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali