MOŽE DIĆI UZBUNU

BILJNA NANOBIOTIKA: Znanstvenici pretvorili špinat u detektor eksploziva

Možda je Popaj bio u pravu kada je u svakoj opasnoj situaciju posezao za špinatom, piše Intresting Engineering.

Nedavne su studije pokazale da je špinat i više od “obične” superhrane. Može poslužiti i kao detektor eksploziva. Znanstvenici na Massachusettskom institutu za tehnologiju (MIT) razvili su biljke špinata koje mogu detektirati i podići uzbunu u slučaju pojavljivanja eksploziva.

MIT-ovi inženjeri usadli su u listove špinata ugljične nanocijevi. To omogućuje biljkama da sakupljaju informacije pomoću senzora te da informacije bežično pošalju dalje. Ovaj pristup, kojeg su znanstvenici nazvali “biljna nanobionika”, jedan je od prvih koji demonstrira ubacivanje elektronskih sustava u biljke.

Kako to radi?

špinat
Lišće špinata ima sposobnost otkrivanja spojeva koji su karakteristični za eksploziveFoto: Wikimedia

Listovi špinata detektiraju kemikalije zvane nitroaromatici. Ti se spojevi mogu pronaći u minama i drugim tipovima eksploziva. Ako se spojevi mogu otkriti u vodi koju uzima biljka, nanocijevi emitiraju signal. Flourescentna uzbuna može se vidjeti preko infracrvene kamere.

Kamera se može dodati smartfonu ili računalu. Ako se išta primjeti, kamera pošalje email korisniku.

SRUŠEN JE MIT O POPEYU: ‘To je jedna od najpoznatijih nutricionističkih pogrešaka, a sve se dogodilo zbog tipfelera’

Snanstvenici su stavili senzore na špinet preko ‘vaskularne infuzije’. Ova tehnika stavi nanočestice na donju stranu lista, tamo gdje se odvija većina fotosinteze.

Biljkama špinata treba samo 10 minuta da dovede vodu u svoje lišće i odredi da li se u njoj nalaze nitroaromatici.

Znanstvenici čitaju informacije tako da osvjetle list laserom. To navede nanocijevi da emitiraju fourescentno svjetlo. Tim kaže kako se signali mogu detektirati smartfonom. Jednostavno su uklonili infracrveni filter koji ima većina kamera na telefonima.

Na taj način mogu dobiti signal od biljke koja je udaljena oko jedan metar. Michael Strano, vodeći znanstvenik, kaže kako tim radi na povećanju dometa.

“Ovo je još nova demonstracija probijanja barijera u komuniciranju između biljaka i ljudi”, rekao je Strano.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr