Biljka oživjela nakon 400 godina provedenih u ledu!

shimmer fallback

Kanadski znanstvenici uspjeli su oživjeti biljke koje su bile zaleđene prije 400 godina, tijekom 'malog ledenog doba'. Uzorci biljke vrste briofita uspješno su se razvili u laboratorijskim uvjetima

29.5.2013.
9:30
Play logo

Istraživači sa Sveučilišta u Alberti navode da njihova studija otkriva način na koji se ekosistemi oporavljaju nakon dugih, cikličnih ledenih perioda. Istraživali su područje oko ledenjaka Teardrop, koji se nalazi duboko u arktičkom području Kanade. Ledenjaci u ovom prodručju se od 2004. godine drastično smanjuju, brzinom od tri do četiri metra godišnje. Topljenje ledenjaka ogolilo je zemlju koja nije bila izložena svjetlosti od tzv. 'malog ledenog doba' koje je zahvatilo zemlju u periodu od 1550. do 1850.

''Prilikom obilaska ledenjaka primijetili smo tanki zelenkasti sloj na prostorima koje je donedavno prekrivao led'', izjavila je Catherine La Farge, voditeljica istraživanja i autorica studije objavljene u publikaciji Nacionalne akademije znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazi čitava jedna nova vegetacija

Play logo

Briofiti se razlikuju od ostalih, nama dobro poznatih kopnenih biljaka jer nemaju krvožilno tkivo koje raspoređuje vodu u sve dijelove organizma. Poznato je da nakon dugih polarnih zima na Arktiku, briofiti mogu ponovno oživjeti s povratkom toplijih mjeseci. Istraživači su, međutim, bili iznenađeni oživljavanjem briofita koji su bili toliko dugo zarobljeni po ledom.

''Ledenjaci sve brže nestaju, a sa njihovim topljenjem pojavit će se čitava jedna vegetacija koja je bila pod ledom, što će imati velike posljedice'', dodala je dr. La Farge.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo