KORAK PO KORAK

BESKONAČNA ČISTA ENERGIJA SVE BLIŽE: Fuzijski reaktor MIT-a postavio novi rekord

Fuzijski reaktor u MIT-u uspio je po prvi puta proizvesti plazmu pod pritiskom od 2,05 atmosfera, što predstavlja veliki proboj u istraživanju nuklearne fuzije, prenosi IFLScience.

‘FUZIJSKO SRCE’: Poseban poklon fizičara s Ruđera za Valentinovo

Reaktor Alcator C-Mod operativan je već 23 godine i već je postavio i raniji rekord pritiska plazme od 1.77 atmosfera 2005. godine.

TOKAMAK NIJE MRTAV: Kina tvrdi da je postigla proboj na području nuklearne fuzije

Važan rast pritiska

Ovaj put plazma je dosegla temperaturu od 35 milijuna stupnjeva Celzijusa, a držalo ju je magnetsko polje 144.000 puta jače od magnetskog polja Zemlje.

Cilj reaktora nuklearne fuzije je upravljati onom istom silom koja čini da zvijezde sjaje. Kako bi se uopće dobila ta energija, potrebno je na dovoljno dug vremenski period, unutar relativno malog prostora uhvatiti dovoljno velik broj atoma na nevjerojatno visokoj temperaturi.

Od ta tri parametra, vrijeme, gustoća i temperatura, pritisak plazme direktno je povezan s posljednja dva. Energija koju možete izvući iz fuzijskog reaktora potencijalno se povećava rastom pritiska. Tako da, ako udvostručite pritisak, dobijete četiri puta više energije. A ako pritisak utrostručite, količina dobivene energije porast će devet puta.

Tokamak reaktori najsigurniji

Alacator C-Mod je tokamak, jedan od dva pristupa dizajnu nuklearnih reaktora (drugi je stallarator). Komora tokamaka izgleda poput šupljeg obruča unutar kojeg je plazma zarobljena magnetnim poljima. Smatraju se najpouzdanijim i najsigurnijim reaktorima.

Kompaktni tokamaci nude još jednu uzbudljivu mogućnost za ubrzanje razvoja fuzijske energije, kako bi uskoro bila dostupna te djelovala ne probleme kao što su klimatske promjene i buduća čista energija”, izjavio je profesor Dennis Whyte, direktor Središta za znanstveno proučavanje plazme i fuzije u MIT-u.

Dok je ovaj napredak stvarno značajan, mi smo ipak još dosta daleko od komercijalnih elektrana s nuklearnom fuzijom, iako definitivno napredujemo prema njima.

Trenutno 35 nacija surađuje u Francuskoj na izgradnji ITER-a, prototipa elektrane na nuklearnu fuziju. ITER bi trebao probiti naša trenutna tehnološka ograničenja, te otvoriti put prema sigurnoj, čistoj energiji u velikim količinama. Očekuje se da će postati operativan u prosincu 2025., tako da je Alacatorov rekord još neko vrijeme siguran.

Povratak na Net.hr