AKO ON KAŽE...

SENZACIONALNA NAJAVA: ‘Do 2030. ćemo poslati čovjeka na Mars i sigurno ga vratiti’

Američki predsjednik Barack Obama u zadnjim danima svog mandata otkrio svoj veliki plan – želi u sljedećih 20 godina poslati ljude na Mars i sigurno ih vratiti na Zemlju.

POHOD NA MARS: Predstavili svemirski brod kojim već 2024. godine žele stići na Crveni planet

“Jedno od mojih najranijih sjećanja je kako sjedim na djedovim ramenima i mašem zastavicom dok se naši astronauti vraćaju na Havaje” počinje kolumna američkog predsjednika na CNN-u.

“Ovaj tjedan okupit ćemo neke od vodećih američkih znanstvenika, inženjera , inovatora i studenata u Pittsburghu da bi osmislili kako ćemo napredovati i kako ćemo proširiti granice” piše Obama i pritom ističe koliko je privatni sektor profitirao u svemirske industrije kojoj ne NASa udarila temelje.

PRIPREME ZA KOLONIZACIJU MARSA: ‘Živjet ćemo na Crvenom planetu do 2027.’

“Postavili smo jasan cilj za iduće poglavlje Amerike u svemiru: poslati ljude na Mars i sigurno ih vratiti do 2030-ih, a konačni plan je da jednoga dana tamo i ostanu dulje vrijeme” odlučan je američki predsjednik.

Ističe kako je za ostvarenje tog plana potrebna suradnja vlade i privatnog sektora koja je već prilično razvijena. “Ekspedicija na Mars zahtijevat će neprekidnu suradnju države i privatnih inovatora,koja već postoji. Unutar iduće dvije godine, privatne tvrtke će slati astronaute na Međurodnu svemirsku postaju” kaže Obama te je objavio kako već sada privatnici razvijaju umjetne eko sustave.

“Idući korak je posegnuti izvan Zemljine orbite. Sretan sam što mogu reći kako radimo sa našim komercijalnim partnerima na izgradnji habitata u kojima astronauti mogu živjeti u dugotrajnim misijama u svemiru” tvrdi Barack Obama. Dodaje kako je za ostvarenje plana ključno ulaganje u obrazovanje, a kako dobrobiti neće biti samo očite u novim dostignućima u svom područima djelatnosti- od tehnologije do medicine i agrikulture, nego i u “boljem razumijevanju seve i svijeta oko nas”.

Povratak na Net.hr