Zapivajte uz koktele

KOKTELI S PIVOM KOMBINACIJA SU “UDARNOG” OKUSA KOKTELA I SLOŽENIH SUPTILNIH NIJANSI KVALITETNOG PIVA, KAŽE JILL SCHUSTER, KOJA OSIM POLA VLASNIŠTVA MANHATTANSKOG LOKALA JOEDOE, U RUKAMA DRŽI I NJEGOV ŠANK. ZA VAŠE NAJVESELIJE DANE U GODINI PREDLAŽE OVA PIĆA

Spicy Lady
I pivo može biti ljuto

½ žličice nerafiniranog šećera, plus malo za rub čaše
2 žličice kajenskog papra
½ limuna, narezanog na ploške
1,5 cl limunova soka

1 boca laganog piva (npr. Corona)

Rub čaše navlažite pa utisnite u šećer. U staklenom šejkeru vrhom kuhače pritisnite* kajenski papar, ploške limuna, šećer i limunov sok. Ulijte u čašu. Dodajte malo leda, ulijte pivo i lagano promiješajte.

*Za to postoji poseban pribor, no poslužit će i kuhača da biste sastojke *pritisnuli na dno čaše. “Cilj je time izvući ulja, mirise i okuse”, kaže Chris Hannah, barmen u neworleanskom lokalu Arnaud’s French Bar.

Caribbean Apple Pie
Ove zime zaboravite punč!

4,5 cl ruma
6 cl jabukovače
1,5 cl limunova soka
2,5 dl začinjena piva (npr. Samuel Adams Winter Lager)
1 ploška jabuke
cimet

Zajedno protresite* rum, jabukovaču i limunov sok. Tekućinu procijedite u čašu. Ulijte pivo. Ukrasite ploškom jabuke i pospite cimetom.

*Jako protresite! Metalni dio povucite preko stakla kako bi se šejker dobro zatvorio. Tresite snažno, horizontalno preko ramena, 15 sekundi.

Muddy Puddle
Ostanite budni cijele noći

3 cl sirupa* plus malo za rub čaše
sitno smrvljeni ili nasjeckani kikiriki
1 dl ledenog espressa
4,5 cl bourbona Old Pogue
1,5 dl stouta (npr. Sierra Nevada)

Rub čaše navlažite sirupom pa utisnite u kikiriki. Pomiješajte espresso, bourbon i sirup. Procijedite u čašu pa dodajte led i ulijte pivo.

Napravite *sirup U lončić ulijte 1 dl vode i stavite na jaku vatru. “Kad zakipi, ugasite vatru i umiješajte šalicu i pol šećera. Miješajte dok se ne otopi”, kaže C. Hannah.

Lucky Dreidel
2 u 1 – piće i desert

1 cl votke
6 cl vina Manischewitz
malo jabučnog octa
1,5 dl IPA piva (npr. He’s Brew Bittersweet Lenny’s BPA)
1 čokoladni “novčić” (komad čokolade u zlatnom staniolu)

Pomiješajte votku, vino i ocat. Ulijte u čaše, dodajte led i pivo pa promiješajte*. Ukrasite čokoladnim novčićem.

*Bolje promiješajte Miješajte dok žlicu rotirate prstima tako da joj je stražnji dio uvijek okrenut prema sredini čaše. Tako miješajte 30 sekundi – zahvaljujući “muvingu” u čaši, okusi će se bolje prožeti, savjetuje Hannah.

Cerveza Preparada
Zagrijte goste

gruba sol
ljut umak
umak worcester
1 boca lagera (npr. Presidente)
1,5 cl limetina soka
1 ploška limete

Rub čaše utisnite* u sol. U čašu stavite led pa špricnite po malo ljutog umaka i worcestera. Ulijte pivo i limetin sok pa ukrasite limetom.

*Za rub na čaši trebate dva tanjura: na jedan ćete staviti sol ili šećer, a na drugi limetin sok. Rub čaše uronite u sok te zatim u sol – to učinite držeći čašu pod blagim kutom. “Obrubite” samo pola čaše za slučaj da gosti ipak više vole čist rub.

Povratak na Net.hr