DAN D

VLADA ILI PREKID PREGOVORA: Most i HDZ danas dogovaraju fotelje, a mostovci imaju dvije opcije

Dok u HDZ-u tvrde kako je današnji dan ključan i da će s partnerima iz Mosta razgovarati i o kadrovskim pitanjima, mostovci navode kako još uvijek nisu završili razgovore o programima dviju strana.

Na stolu pred pregovaračkim timovima Mosta i HDZ-a danas će se naći i kadrovska pitanja, piše Večernji list navodeći kako u HDZ-u smatraju kako je stoga današnji sastanak ključan te da će nakon njega biti jasno ide li se u smjeru sastavljanja Vlade ili će morati potražiti alternativna rješenja u moguće drugim partnerima. Tako bi se već danas trebalo znati hoće li Most i HDZ do sredine tjedna dogovoriti paket suradnje za buduću Vladu.

Loptica je sada na strani Mosta, poručuju u HDZ-u, i na njima je da se očituju o ustroju Vlade koji im je HDZ predložio. Taj ustroj podrazumijeva pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade. Otvorena je i opcija mjesta predsjednika Sabora, međutim tada Most neće dobiti pet ministarskih fotelja, a možda ni mjesto potpredsjednika Vlade.

Da je podjela fotelja danas “na stolu” potvrdio je pri dolasku u središnjicu stranke i Andrej Plenković, no on osobno ne misli da je to ikakav odlučujući dan kako navode mediji. Na pitanje očekuje li da će sljedeći ponedjeljak na Pantovčak donijeti 76 potpisa, odgovorio je da je to moguće. “Sve ide sukladno dogovorenom hodogramu i ideja je da ovaj tjedan s Mostom dogovorimo sve ono što je najvažnije. Nemojmo stvarati neku umjetnu tenziju”, kazao je Plenković.

HDZ VIŠE NEMA ŽIVACA ZA MOSTOVCE: Dali su im zadnju ponudu i rok do ponedjeljka: ‘Pozicija šefa Sabora ne dolazi u obzir!’

Dvije opcije na stolu

“Pozicija predsjednika Sabora izuzetno je važna jer je to druga funkcija u državi. HDZ je spreman na kompromise, ali u okvirima realnog. Ako bi Mostu išla ta pozicija, onda moraju biti spremni na drukčiji odnos snaga u Vladi”, kažu u HDZ-u.

U Mostu su spremni i na opciju po kojoj bi u slučaju razdvajanja gospodarstva i energetike HDZ preuzeo energetiku, ali pod uvjetom da gospodarstvo onda ostane njima. Mostovci kažu da im je HDZ predstavio svoju ideju ustroja buduće Vlade i o tome će im se, tvrde, izjasniti na današnjem sastanku.

“Rekli smo da ćemo tijekom pregovora razgovarati o cijelom paketu, jamstvima, programu Vlade te podjeli odgovornosti. Jamstva smo prošli, no stručne skupine još nisu završile razgovore o programu buduće Vlade, pa zbog toga ne možemo još razgovarati o podjeli odgovornosti”, pojasnili su u Mostu.

MOST IZNENADA PREKINUO PREGOVORE S HDZ-om?! ‘Samo su se ustali i otišli…’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr