ZVIŽDAČ PROGOVORIO O IZVLAČENJU MILIJARDI IZ TVRTKE NAJBOGATIJEG HRVATA: / 'Predstavljao me kao Danka Končara, imao sam uvid u sve...'

Image
Foto: screenshot / Nova TV

'Končar je 2005. preko tvrtke Kermas postao većinski vlasnik rudarske tvrtke Samancor, drugog najvećeg svjetskog proizvođača kroma i ferokroma.

28.2.2020.
19:45
screenshot / Nova TV
VOYO logo

Poznati hrvatski poduzetnik Danko Končar, jedan od najbogatijih Hrvata i nesuđeni spasioc domaće brodogradnje, u Južnoafričkoj Republici osumnjičen je za nezakonito izvlačenje milijardi iz rudarske tvrtke. Pred kameru emisije Provjereno Nove TV stala je osoba od Končareva povjerenja, čovjek koji je imao u uvide u sve povjerljive dokumente. Taj je “zviždač” je za emisiju Provjereno Nove TV objasnio kako je poslovao Samancor, rudarska tvrtka kojom je Končar 2005. putem tvrtke Kermas postao većinski vlasnik.

On je otkrio kako su se izvlačile milijarde iz tvrtke najbogatijeg Hrvata i jednog od desetaka aktera afere izvlačenja novca iz Južnoafričke Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BIVŠI SURADNIK TAJKUNA DANKA KONČARA O PREVARI TEŠKOJ 1,9 MILIJARDI DOLARA: /

'Sva razlika prihoda išla je njegovoj tvrtki'

Image
BIVŠI SURADNIK TAJKUNA DANKA KONČARA O PREVARI TEŠKOJ 1,9 MILIJARDI DOLARA: /

'Sva razlika prihoda išla je njegovoj tvrtki'

'Imao sam uvid u najpovjerljivije dokumente'

"Strah me nije. Što je bilo, bilo je. Samo ovaj trenutak postoji, ne postoji ni prošlost ni budućnost", kazao je za Novu TV Miodrag Kon koji je nekad bio Končareva osoba od njegova velikog povjerenja.

"On je mene predstavljao kao Danka Končara u Južnoj Africi", dodaje Kon za kojeg ne zna gdje se trenutno nalazi zbog eventualnih ucjena i prijetnji. Novinarka Provjerenog s njim se našla u jednoj zemlji blizu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Končar je 2005. preko tvrtke Kermas postao većinski vlasnik rudarske tvrtke Samancor, drugog najvećeg svjetskog proizvođača kroma i ferokroma. Kona, svog daljnjeg rođaka, postavio je za jednog od direktora. Primao je mailove koje i Končar, imao uvid u povjerljive dokumente, bio s njim na tajnim sastancima, znao za brojne poslove, pa i kako se skriva novac od prodaje.

"Prva od tih stvari koja je meni upala u oči bio je slučaj s biznismenom koji je pokušavao napraviti neki deal s Končarom. Ponudio mu je da osnuju novu firmu i kako da izvuku određenu dobit iz jedne firme koju će osnovati neovisno i potpuno izvan Samancora", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To je velik sukob interesa, on zarađuje od provizije'

Zviždač objašnjava kako je Samancor svoje proizvode prodavao kupcima putem offshore tvrtke Samchrome osnovane na Malti, i to za proviziju, a detalji ugovora bili su skriveni manjim dioničarima. Na ugovorima je stajalo da Samchrome ima pravo ostvariti 9 posto od prodaje svih roba koje idu preko njega, uključujući i one Samancorove. Poslovanje Samchromea istraživao je južnoafrički novinar Dewald Van Rensburg.

"Osnovali su privatnu marketinšku kompaniju na Malti i dali su joj ekskluzivno pravo da prodaje krom. Ta se tvrtka zvala Samchrome. Nije bila u vlasništvu Samancora, već Končara. To je velik sukob interesa. On zarađuje od provizije za marketing, tvrtke koju zastupa", kazao je Van Rensburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavajući model izvlačenja novca, Kon je kazao da je tvrtka u jednom trenu bila podijeljena na tri dioničara. Najveći dio imao je Končarov Kermas, zatim tvrtka IMR te sindikati.

"Sama roba iz Samancora išla je direktno kupcima u inozemstvo. Samancor je fakturirao Samchromu Malta određeni iznos. To je prikazano kao milijarda dolara. Nakon primanja te fakture Samchrome Malta fakturirao je kupcima za iznos od milijardu i 90 milijuna dolara. Kupci su plaćali taj iznos od 1,09 milijardi Samchromu, a Samchrome je po fakturi koju je dobio od Samancora plaćao milijardu dolara. Naravno pojavljuje se tu ostatak od 90 milijuna dolara", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

29.11.2011., Zagreb - Danko Koncar, najbogatiji Hrvat na svijetu cije se bogatsvo procjenjuje na 3 milijarde dolara. Poslovno carstvo prostire se po cijelome svijetu, a nista skromnije nije ni po broju nekretnina. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Izvukli pola milijarde dolara u pet godina

Taj su ostatak dijelili Kermas i IMR, čime su bili oštećeni mali dioničari, južnoafrički sindikati i radnici, ali i država. Zviždač kaže da su na taj način direktori izvukli oko pola milijarde dolara u pet godina. Dokaze tomu prikupio je novinar Van Rensburg, a i Kon je sve to potkrijepio mailovima te financijskim izvještajima Samancora i Samchroma.

"Za 2007. godinu bila je oko 147 milijuna dolara ostvarena razlika. Taj je novac išao prema vlasništvu. Vlasništvo je bilo pod vlasništvom Kermasa i Končara", otkriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporna je i prodaja dionica jedne tvrtke iz sastava Samancora kineskoj državnoj tvrtki, za što je Samancor trebao dobiti 225 milijuna dolara. No, nije sav novac završio na računu tvrtke.

"Sinosteel je platio Samancoru 100 milijuna dolara, a 125 milijuna dolara je završilo na računima Kermasa, odnosno Končara", kaže zviždač dodajući da ima mailove koji to dokazuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tim mailovima banka obavještava da je 75 milijuna i 25 milijuna pristiglo na račun Samancora, a potom i da je na računu Kermasa u Londonu odobreno 125 milijuna dolara. Time je veći dio pripao Končaru, kaže.

Za izvlačenje novca osumnjičeno 20 direktora

Sve te dokaze Kon je ponio odlazeći iz tvrtke 2010. godine. Pet godina kasnije pokazao ih je odvjetniku koji zastupa udruženje rudarskih i metalurških sindikata AMCU, a nakon analize dokaza zaključeno je da je Kon pouzdan kao zviždač. Potom je sastavljena svojevrsna tužba i poslana Samancoru te Visokom sudu u Johannesburgu, a za izvlačenje novca osumnjičeno je 20 bivših i sadašnjih direktora. Vjeruje se da je 1,9 milijardi američkih dolara izvučeno iz Samancora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tvrtki Samancor taj sindikat ne priznaju , a zviždača nazivaju malicioznim i oportunističkim jer je tražio nadoknadu za informacije ako sindikat dobije natrag izvučeni novac. Iz Samancora, kao ni s Visokog suda u Johanesburgu nisu odgovorili na upite novinara Provjerenog. Končar je na upit o tužbi sindikata ustvrdio da to nije tužba, nego spis kojim se traže dodatni dokazi od suda. Odbacio je ono za što ga Kon tereti.

"Vi ste razgovarali s Miodragom Konom? Super. Možete mu poručiti da je u svakoj laži kratak korak", kazao je Končar za Novu TV dodavši da su tvrdnje o preusmjeravanju novca prema kermasu - glupost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Končar: To su gluposti, ja mirno spavam

Taj je posao, kaže, naslijedio, a proviziju od 9 posto odobrila je Centralna banka. Negirao je i da je dio novca od kineske tvrtke završio na njegovu računu.

"Što se mene tiče, sve su knjige na raspolaganju. Ja mirno spavam", poručio Končar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Končarf je iz Samancora izašao 2009. godine, a tvrtka na Malti na kraju je ugašena. Novinar Van Rensburg tvrdi da je Končar potom u Finskoj pokrenuo novi biznis - Afarak, za koji koristi tvrtke na Malti. Afarak se spominjao i u zloglasnoj aferi "Panama Papers" prije nekoliko godina.

"Izvučeni novac išao je na Maltu i s Malte na Britanske Djevičanske Otoke. Od tamo ne znamo gdje je otišao. Može biti u Dubaiju, može biti u Londonu, može biti u Hrvatskoj. Teško je reći", kaže Van Rensburg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Končar u Istri ima mnogo tvrtki koje nose naziv Kermas i bave se raznim djelatnostima. Vlasništvo nekih također je na Malti, a iza njih stoje Končar i njegova uža rodbina.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo