'nije za politizaciju' / Župan Vučić prihvatio HNS-ovu inicijativu za besplatne udžbenike za osnovnoškolce

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Karlovački župan Ivan Vučić (HDZ) prihvatio je inicijativu oporbenih HNS-ovih karlovačkih gradskih vijećnika Marine Novaković Matanić i Nikole Badovinca za besplatne udžbenike

30.1.2017.
13:37
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Karlovački župan Ivan Vučić (HDZ) prihvatio je inicijativu oporbenih HNS-ovih karlovačkih gradskih vijećnika Marine Novaković Matanić i Nikole Badovinca za besplatne udžbenike u osnovnim školama, pa će se na sjednici Županijske skupštine u ožujku vijećnicima predložiti osnivanje radne skupine za iznalaženje modela financiranja.

Iako se dožupan Ivan Banjavčić ranije usprotivio "da se budućem sazivu Skupštine i novom županu serviraju gotove stvari", za što nije osigurano 4,5 milijuna proračunskih kuna za 8,5 tisuća učenika, na tu je temu u ponedjeljak u prostorijama županije održan i sastanak, na kojemu je dogovoreno osnivanje radne skupine, a župan Vučić rekao kako podupire HNS-ovu inicijativu. Štoviše, Vučić je najavio da će Skupštini predložiti da se s inicijativom ide prema saborskim zastupnicima, jer da "ovo nije tema za politizaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bude li se radna skupina formirala, njen će se rad odnositi na školsku godinu 2018/ 2019. godinu jer, kako je rekla HNS-ovka Novaković Matanić, za tu će se školsku godinu mijenjati komplet udžbenika koji će vrijediti najmanje četiri godine. No, istaknula je, u planiranje treba krenuti već sada kako bi ulaganje od 4,2 milijuna kuna bilo raspoređeno na četiri naredne generacije učenika, pa će i realni trošak zapravo biti milijun kuna po generaciji.

Izrazivši zadovoljstvo što je nakon nekoliko mjeseci čekanja njihova peticija došlo do ovog sastanka, i to na županijskoj, a ne samo gradskoj razini, ta je karlovačka vijećnica naglasila kako postoje primjeri financiranja nabave udžbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međimurska županija s pet milijuna kuna, rekla je, sufinancirala je nabavu udžbenika za 11 tisuća učenika, i to je tamo, oponirala je ranijim stavovima dožupana Banjavčića, sve provedeno bez posebnih smjernica i drugih vidova mogućeg utjecaja resornog ministarstva. Što se Karlovačke županije tiče, besplatni su udžbenici za sada samo u Gradu Ozlju i u Općini Barilović, dok Grad Karlovac financira radne bilježnice.

Uz stav da bi država trebala riješiti pitanje financiranja nabave udžbenika za obvezne osnovne škole, čak i prije pitanja prijevoza učenika srednjih škola jer srednja škola nije obvezna, župan je podsjetio da Karlovačka županija iz svog proračuna godišnje izdvaja oko 22,5 milijuna kuna za učenički prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao poseban problem na sastanku je istaknuto kontinuirano smanjenje decentraliziranih sredstava, a što je u 'kumulativi' 44 milijuna kuna manje nego u razdoblju od 2010. do 2016. godine u odnosu na dotadašnju dinamiku priljeva tih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo