OTKAZ IM NEMA TKO DATI /

Žrtve birokracije: Algoritmovi radnici ostali su bez posla, zdravlja i otpremine, a dugovi im vise za vratom

Algoritmovi radnici nisu krivi, ali dužni jesu

8.11.2018.
21:00
VOYO logo

Onkološka bolesnica iz Đakova i Samoborac koji je imao dvije operacije kralješnice nove su žrtve hrvatske birokarcije. 

Nakon što smo izvijestili o majkama koje moraju vratiti rodiljnu naknadu, javili su se i drugi Algoritmovi zaposlenici koji su u trenutku propasti tvrtke bili na bolovanju. Ni njima nitko nije dao otkaz i sada im ga nitko nema dati. U strahu su da će državi i oni morati platiti troškove liječnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da barem mogu dobiti otkaz."

Ali ne može jer mu ga nema tko dati. Dario je zaposlenik tvrtke koja ne postoji. Otkaz u njoj nikad nije dobio jer je u trenutku odlaska u propast bio na bolovanju zbog operacije kralježnice. Od države bi vrlo lako mogao dobiti račun za troškove liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu si to ni zamisliti. To je bila vrlo teška operacija s implantantima, ne bih mogao to plaiti. Nezaposlen sam, ne mogu se prijaviti na burzu, primanja su mi neredovita, zadnja su bila u prvom mjesecu. Ja nisam ni na nebu ni na zemlji", kaže Davor Marušić iz Orešja.

Njegova kolegica iz Đakova imala je tri opercije debelog crijeva, doznake i ona redovito dostavlja svom nepostojećem poslodavcu.

"Sama sebi nisam mogla dati otkaz, s ovim mi je kompromitirano moje zdravstveno osiguranje, koje mi je neophodno. S obzirom na to da sam bila na operaciji nakon likvidacije firme, ne mogu ni zamisliti koliko bi moglo koštati bolničko liječnje i pretrage", kaže Danica Rajić iz Đakova. 

Ministartvo rada šuti, a iz Ministarstva zdravstva kažu: "U kontaktu smo s  HZZO-om s ciljem žurne analize situacije i  pronalaženja mogućeg rješenja za ovaj slučaj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Bošnjaković otkriva za RTL kako analiziraju je li zapelo u njihovom resoru. "Meni je malo teško prihvatiti da tvrtka koje je likvidirana, da se zaposlenici te tvrtke u nekom drugom registru mogu voditi kao zaposlenici nepostojeće tvrtke sada vidjeti jeli problem u zakonodavstvu", kazao je Bošnjaković.

Iz Ministarstva zdravlja, baš kao i u Ministarstvu pravosuđa, tvrde da rade na rješavanju sudbine ovih ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je malo teško prihvatiti da da se zaposlenici likvidirane tvrtke u nekom drugom registru mogu voditi kao zaposlenici nepostojeće tvrtke. Valja sada vidjeti je li problem u zakonodavstvu", kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Svi oni zajedno dali su obećanja su  Sindikatu.

"Kratko i jasno, svi će zajedno naći način da se pomogne ovim ljudima. Želimo da to bude bezbolno za one koji su se našli u toj sitauciji", kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog sindikata.

Neviđenoj i nedopustivoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da nije u redu da se od njih traži da plate svoje liječnje jer je za to je zadužen poslodavac", kaže Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Poslodavac ih je zaboravio, a država ih se sjetila kada im je trebala naplatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije jednostavno u takvoj situaciji živjeti jer je to jedna velika neizvjesnost", kaže Davor.

"Stresu sam izložena stalno. Legenm, ne spavam i tako se probudim", kaže Danica.

Algoritmovi radnici nisu krivi, ali dužni jesu. Ostali su bez posla, bez zdravlja i bez otpremnine, a dugovi im vise za vratom.  

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo