Informatika i tehnologija / Znate li kako ubrzati internet?

Image
Foto: Thinkstockphotos

Ako vaša skupa internet veza nije opravdala svoje "ime", provjerite svoju brzinu uz ovaj mali vodič kako ubrzati internet i učinite to s nekoliko jednostavnih radnji.

30.7.2018.
19:40
Thinkstockphotos
VOYO logo

Previše računala na uskom području, što danas nije rijedak slučaj, znatno utječe na brzinu i jačinu vašeg internetskoga signala pa se zasigurno pitate kako ubrzati internet.

Postoji nekoliko mogućnosti kako ubrzati internet, a jedna od njih, koju možete prvu isprobati, je da idete u izbornik u kojem ćete odabrati  “Start" pa idite na “Control Panel”, nakon toga kliknete na “System” pa odaberite “Hardware” te konačno kliknite na “Device manager”. 
U tom izborniku odaberite “Communications Port” pa desnim klikom miša otvorite “Properties”. U njemu nastavite na “Port settings” i u polju “Bits per seconds” postavite vrijednost na maksimum. 

Jednostavna internet pretraga će ponuditi stotine online rješenja kako ubrzati internet i pomoći vam da provjerite brzinu vaše veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje i razni programi za ubrzavanje interneta. Često se mogu naći i oni koji su besplatni i dostupni za preuzimanje.
Primjerice tu je Web Accelerator uz čiju pomoć možete pregledavati Internet i od 4 do 6 puta brže. 

Vrlo je važno da osigurate svoju bežičnu mrežu jer sigurnost vam je na prvom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozicioniranje routera može imati značajan utjecaj na kvalitetu vaše bežične mreže. Stoga, stavite ga što bliže plafonu i vodite računa da je router podalje od svih uređaja koji emitiraju bežični signal.
Znajte da svaki put kada pokrenete neku web stranicu vaš browser istu spremi na za to predodređen diskovni prostor - cache, a ovaj postupak cacheiranja omogućava brže surfanje. Zato redovno čistite cache i to će omogućiti browseru da bude učinkovitiji jer ćete osloboditi prostor na vašem kompjuteru.

Uvijek instalirajte najnoviju verziju preglednika/browsera!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristeći najnoviju verziju može ubrzati vrijeme potrebno za učitavanje web stranica.

Kontrolirajte svoje aplikacije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerite svoje aplikacije jer one se mogu u pozadini pokrenuti svaki put kad se logirate na svoj kompjuter i tako usporiti vašu vezu. Obavezno podesite sve aplikacije tako da se ne pokreću same!

Pokušajte s izbjegavanjem najvećih gužvu u internet prometu, a to je “prometna špica”  u večernjim satima. Surfanje van tih termina mnogo je brže. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste korisnik nekog paketa duže od godinu dana nazovite svog operatera jer postoji mogućnost da vam operater ponudi novi, brži paket usluge unutar istog cjenovnog okvira. 

Nadamo se da će vam ovih nekoliko savjeta kako ubrzati internet pomoći da uživate u surfanju i radu na vašem računalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo