ALARM NA MARKOVU TRGU / Zna se otkud je stigla prijetnja Plenkoviću i članovima Vlade: 'Neće biti lako pronaći počinitelja, pred policijom je težak zadatak'

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da provode kriminalističko istraživanje "s ciljem utvrđivanja svih okolnosti te identificiranja osobe" koja je uputila prijetnje

12.5.2023.
19:26
VOYO logo

Reporterka RTL Danas Ivana Ivanda Rožić uživo se javila večeras s Markova trga te otkrila najnovije detalje vezane za istragu prijetnji koje je uputio muškarac premijeru i članovima Vlade.

"Počinitelj još nije pronađen i to neće biti lako. Riječ je muškarcu koji je poziv uputilo iz inozemstva, a to otežava rad policiji. Premijer i članovi Vlade danas su normalno odradili sva događanja, premijer je bio u Dubrovniku, a potom je otišao u Obrovac. Današnji dan završava u Zadru. Što se tiče osiguranja, barem onog vidljivog, neće se pojačavati, kako premijeru, tako ni drugim članovima Vlade. Kad se istraži i ako se uspije otkriti pozadina, eventualno će se ići i s pojačanjem osiguranja", izvijestila je Ivana Ivanda Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interventna policija od jutra je na Markovom trgu, ograda i kućica su od 2020. od slučaja Danijela Bezuka koji je tada pucao po zgradi Vlade. Otada nitko nema pristup Markovom trgu, osim onih s posebnom dozvolom i onih koji su se ranije najavili.

Image
ZAPRIJETIO DA ĆE IH UBITI /

Interventna policija pred Banskim dvorima: Poznato kako je Plenkoviću i članovima Vlade stigla prijetnja smrću

Image
ZAPRIJETIO DA ĆE IH UBITI /

Interventna policija pred Banskim dvorima: Poznato kako je Plenkoviću i članovima Vlade stigla prijetnja smrću

Policija u Banskim dvorima

Ranije je Ravnateljstvo policije izvijestilo je da provode kriminalističko istraživanje "s ciljem utvrđivanja svih okolnosti te identificiranja osobe" koja je uputila prijetnje premijeru i ministrima, a zbog čega je policija u petak bila u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju navode da je policijska uprava zagrebačka u petak u jutarnjim satima "zaprimila dojavu nepoznate osobe koja je u svojoj izjavi izrazila prijetnje prema predsjedniku i članovima Vlade RH".

S obzirom na zaprimljenu dojavu, odnosno ozbiljnost izrečenih prijetnji, na Markov trg su upućene i raspoređene dodatne policijske snage. Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti te identificiranja osobe koja je uputila prijetnje, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik vlade Marko Milić ranije je potvrdio da je policija u petak došla u sjedište hrvatske vlade zbog prijetnji ubojstvom premijera i članova vlade. Prema neslužbenim informacijama prijetnja je upućena telefonom.

Konstantno djelovanje institucija

Komentirajući izvješće SOA-e za prošlu godinu, premijer Andrej Plenković u petak je u Dubrovniku rekao da državne institucije konstantno djeluju kako bi spriječile eventualne pokušaje nasilnog rušenja vlasti i naveo da prijetnje postoje te je zbog jedne policija i danas u Banskim dvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOA u danas objavljenom izvješću za prošlu godinu, među ostalim, navodi da je "detektirala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organiziraju svoje sljedbenike, s namjerom provedbe vojne obuke i nabave naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka".

Upitan za komentar izvješća, Plenković je rekao kako su postojale "dvije skupine koje su vrlo jasno identificirane, koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo