IMUNOLOG TROBONJAČA / 'Brojevi novooboljelih trenutno nisu veliki, ali želimo da tako i ostane; Brinu informacije iz Izraela...'

Image
Foto: screenshot / HRT

Naš poznati imunolog Zlatko Trobonjača izrazio je zabrinutost zbog informacija iz Izraela gdje se širi delta-soj unatoč velikoj procijepljenosti

8.7.2021.
20:31
screenshot / HRT
VOYO logo

U Hrvatskoj je jučer zabilježen 141 novi slučaj zaraze koronavirusom te je tako broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj, prema jučerašnjim podacima, ukupno 596.

"Brojevi novooboljelih trenutno nisu veliki, ali želimo da tako i ostane. Problem je što u nekim zemljama koje su prošle treći val slično kao i Hrvatska, sada svjedočimo ponovnom širenju epidemije zbog dolaska visokozaraznog delta-soja. Potrebna je razina od preko 85 posto kolektivne imunosti da bi se zaustavilo njegovo širenje - što mi nemamo", rekao je imunolog sa Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Zlatko Trobonjača gostujući u emisiji HRT-a Dobro jutro Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako je procijepljenost u Rijeci visoka, s obzirom na južnije županije gdje je situacija s cijepljenjem lošija.

Zabrinutost zbog situacije u Izraelu

Potom se osvrnuo na Izrael gdje se širi delta-soj virusa iako imaju veliku procijepljenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Informacije iz Izraela su zabrinjavajuće, skok novooboljelih bez obzira što je 60% populacije cijepljeno s obje doze. Interesantno je što se tiče delta-soja, da je preko 50% novooboljele populacije cijepljeno Pfizerovim cjepivom. Ti podaci brinu u smislu da nas možda Pfizerovo cjepivo ne štiti u onoj razini u kojoj smo mislili - 90 posto", istaknuo je.

Image
'NE ZNAMO KAKO SE PONAŠA' /

Liječnica Sršen o delta varijanti: 'Jedino tako možemo imati normalan suživot s virusom'

Image
'NE ZNAMO KAKO SE PONAŠA' /

Liječnica Sršen o delta varijanti: 'Jedino tako možemo imati normalan suživot s virusom'

Upitan koliko sojeva ovog virusa možemo očekivati, Torobonjača je kazao kako to nitko ne može predvidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Delta soj ima 15 ili 18 mutacija, ali ima četiri ključne mutacije koje se nalaze u genomu koji kodira protein šiljka i koji mu daje veliku infektivnost i imunoevazivnost. Nisu sve mutacije jednake. Neke mogu biti tihe, a neke su ozbiljne kao brazilski ili južnoafrički soj", rekao je. 

'Epidemije ćemo se riješiti na dva načina...'

Na koncu je komentirao podatak da medicinski djelatnici ne žele cijepiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije dobro i ne ulijeva povjerenje ljudima. Moramo svojim primjerom dati ljudima znak da se cijepe. Epidemije ćemo se riješiti na dva načina - cijepljenjem ili preboljenjem. Ja preporučujem cijepljenje. Cjepiva su učinkovita, preveniraju teške oblike bolesti, a i pokazuju mali broj neželjenih nuspojava", poručio je.

Dodao je kako će o eventualnoj potrebi primanja treće doze cjepiva ovisiti situacija na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bude epidemije možda ćemo se trebati docijepiti trećom dozom, a ako je ne bude - onda nećemo. Ovisi i o mutaciji virusa koja će se proširiti, jer ako se prošiti neka nova mutacija koju ovo cjepivo neće neutralizirati, onda ćemo se morati cijepiti", rekao je Trobonjača te dodao kako iz Pfizera dolaze informacije da bi se ljudi unutar 12 mjeseci trebali docijepiti.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo