KADROVSKE ROŠADE / Zgodna crtica o promjenama na čelu HERA-e: Što povezuje starog i novog čelnika agencije? Prilično izdašne naknade

Image
Foto: Sanjin Strukic/Nikola Cutuk/PIXSELL

Glavni akteri ove kratke priče su Danijel Žamboki, novi predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije, i Tomislav Jureković, razriješeni predsjednik član istog vijeća

29.10.2021.
16:15
Sanjin Strukic/Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Za neke visoke državne službenike mandati se izmjenjuju kao na vrtuljku, a sve prati izdašna naknada. Tako je u službenoj biografiji Danijela Žambokija, novog predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije navedeno da je na istoj dužnosti bio i u razdoblju od 2010. do 2013. No čini se da je pribrojana godina viška.

Žamboki je se te funkcije razriješen na osobni zahtjev, a Vlada Zorana Milanovića potvrdila je to na sjednici u srpnju 2012.  pa na tu funkciju imenovala Tomislava Jurekovića. Međutim, Žamboki je tada iskoristio zlatni padobran koji se krije  kao nemala pogodnost u Zakonu o regulaciji energetskih djelatnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedećih godinu dana Žamboki je imao i iskoristio pravo na naknadu u visini plaće iz članka 18. navedenog Zakona. Odgovorili su tako iz HERA-e na pitanje Potrage je li novi čelnik te važne agencije dobio prije devet godina otpremninu u visini 12 mjesečnih plaća. Odgovor prevodimo kao: jest dobio, ali ne zove se tako.

„Danijelu Žambokiju nije isplaćena otpremnina, već je koristio pravo na naknadu u visini plaće iz članka 18. stavka 4. Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti iz 2004.“, odgovorili su iz službe za odnose s javnošću regulatorne agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, ista financijska zaštita razriješenih predsjednika i članova Upravnog vijeća postoji i novog Zakonu o regulaciji energetskih djelatnosti iz 2018. samo je naknada definirana pod drugim člankom.

„Predsjednik ili član Upravnog vijeća, nakon razrješenja s dužnosti, (…) sve do početka ostvarivanja plaće po drugom utemeljenju ili do ostvarivanja prava na mirovinu sukladno općim propisima, a najdulje godinu dana od dana razrješenja s dužnosti, ima pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje kao član Upravnog vijeća.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će potencijalnih 12 mjeseci pune plaće primati i razriješeni Jureković kojeg se sumnjičilo da je pogodovao bivšoj državnoj tajnici Josipi Rimac u aferi Krš-Pađene, a kojeg je naslijedio Žamboki.

Novi šef HERA-a na to mjesto dolazi s dužnosti ravnatelja Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu Ministarstva prostornog uređenja. Tamo je, prema imovinskoj kartici primao bruto mjesečnu plaću od 28 tisuća kuna ili 18 tisuća neto. Ranije je u karijeri bio direktor Fonda za regionalni razvoj na to mjesto došao iz redova Hrvatske seljačke stranke sredinom 2001. godine kada je Fond i osnovala Vlada Ivice Račana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond je u to vrijeme bio zapravo međuspremnik za prelijevanje proračunskog novca iz nacionalnog u lokalne proračune. Iako je na čelu Fonda, HDZ-ova vlast mu je, pisali su mediji, tolerirala što je od 2005. godine predsjednik Nadzornog odbora privatne Karlovačke banke.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo