Bio je to divlji Zagreb /

ZG holding mora platiti 31.000, a bivši direktor Gradskih groblja 4000 kuna. Razlog? Zaposlili su njegovog nasljednika

Image
Foto: Josip Regović/Goran Stanzl/Pixsell

RTL.hr je prvi pisaoda zaposleni, koji je poslije postao i direktor, nije imao minimalnih tri godine iskustva. Sad se nitko ne osjeća krivim. Ali, sud je rekao svoje

19.1.2022.
21:00
Josip Regović/Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Općinski prekršajni sud u Zagrebu jučer je izrekao novčanu kaznu od 31.000 kuna Zagrebačkom holdingu te 4000 kuna Patriku Šegoti, bivšem direktoru Gradskih groblja, zbog zapošljavanje Roka Gruje (koji je kasnije naslijedio Šegotu na direktorsko mjesto) jer su Gruju zaposlili mimo pravilnika. 

Podsjetimo, RTL.hr pisao je prvi o tome da su u vrijeme dok je Šegota bio direktor, zaposlili Gruju, a da ovaj pritom nije imao traženih tri godine radnog iskustva. Kasnije je i napredovao u toj tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Helena Krešić, koja je na sudu zastupala prvookrivljeni Holding izjavila je na suđenju da se Holding ne osjeća krivim te krivnju svalila na Šegotu:

"Ne osjećamo se krivima. Točno je da je Patrik Šegota od 9. siječnja 2019. do 9. studenog 2020. obavljao fizičke poslove voditelja Podružnice Gradska groblja... Točno je da je Podružnica 1. srpnja 2020. putem Patrika Šegota sklopila ugovor o radu na neodređeno vrijeme s Rokom Gruja za radno mjesto rukovoditelj odjela, što nije bilo sukladnom Pravilniku. Točno je da Roko Gruja u vrijeme sklapanja ugovora nije ispunjavao uvjet tri godine radnog iskustva u struci. Isto je točno da je 1. ožujka 2020."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je i to da se Holding ne smatra krivim jer smatraju da je isključivo kriv drugookrivljeni Šegota koji je potpisao ugovore o radu i koji je inicirao sklapanje tih ugovora.

Image
ekskluzivno doznajemo /

Bivši šef zagrebačkih Gradskih groblja dobio tužbu zbog zapošljavanja predsjednika Bandićeve mladeži po naputku - Bandića

Image
ekskluzivno doznajemo /

Bivši šef zagrebačkih Gradskih groblja dobio tužbu zbog zapošljavanja predsjednika Bandićeve mladeži po naputku - Bandića

"Prema mojim saznanjima je drugookrivljeni prije sklapanja predmetnih ugovara o radu proveo propisani postupak ishođenja odobrenja, odnosno propisanu proceduru od strane uprave Zagrebačkoj holdinga i tadašnjeg gradonačelnika. Napominjem da je pravilnik s III izmjenama Pravilnika o organizaciji Zagrebačkog holdinga Podružnica Gradska groblja je uveo radno mjesto pod brojem 97 – rukovoditelj odjela, što je bila izmjena u odnosu na raniji Pravilnik", navela je Helena Krešić.

I Šegota je iznio svoju stranu na sudu te je rekao:

"Može biti da je da je 9. studenog 2020. Roko Gruja prema posebnoj punomoći imenovan voditeljem Podružnice Gradska groblja... Ja ne poričem da su oba ugovora o radu sklopljena na način kako je navedeno u optužnom prijedlogu i može biti da radnik Roko Gruja kod oba ugovora nije udovoljavao posebnom uvjetu za zasnivanje radnog odnosa – radnom iskustvu. Međutim, smatram da sam doveden u zabludu jer smatram da sam u cijelosti postupio po proceduri koja je propisana kod zapošljavanja novih radnika. Ja sam svu kompletnu natječajnu dokumentaciju dostavio prvo svojoj kadrovskoj službi koja je pregledala Poslovni broj: 18. Pp-20373/2021 4 dokumentaciju, diplome i ostalo, onda je ta dokumentacija slana stručnoj službi uprave Zagrebačkog holdinga, potom Uredu za gospodarstvo Grada Zagreba i konačno stručnoj službi gradonačelnika, i ja sam sve te suglasnosti dobio- i suglasnost uprave Holdinga i suglasnost gradonačelnika i smatram da sam bio u poziciji da sam morao potpisati ugovor i u jednom i u drugom slučaju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je ranije za RTL.hr Šegota rekao, ponovio je na sudu da je on zaposlio Gruju i to prema naputku iz Holdinga, čije su službe trebale provjeriti udovoljava li on radnom mjestu na koje se zapošljavao. Tada nam je i potvrdio da je Gruja u tvrtku stigao zaposlivši se preko agencije, da se nije natjecao preko nikakvog natječaja za radno mjesto. 

Šegota je na sudu rekao još i ovo: "Radno mjesto na koje je 1. ožujka 2020. zaposlen Roko Gruja je bilo dugo godina upražnjeno. Mi smo Roka Gruja zaposlili preko Agencije za zapošljavanje dakle, nije bilo oglasa za zapošljavanje za popunjavanje radnog mjesta. Roko Gruja je do tada bio zaposlenik Agencije za zapošljavanje i onda ga je Agencija ustupila Podružnici Gradskih groblja. Ja ne znam tko je pokrenuo tu inicijativu zapošljavanja i kako se došlo do toga da se baš Roko Gruja zaposlio, a ne netko drugi. Ja nisam bio upoznat s dokumentacijom o zapošljavanju Roka Gruja, dok mi to inspektorica nije predočila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Složio se na sudu da je nedostatak (to da Roko Gruja nije imao tri godine potrebnog radnog iskustva) bio jasno vidljiv ali je nastavio:

"Napominjem da sam ja dnevno potpisivao veliki broj ugovora i fizički mi je bilo nemoguće sve kontrolirati. Pojašnjavam sudu: meni nije došla dokumentacija za zapošljavanje Roka Gruje. Ona je došla u kadrovsku službu Gradskih groblja, onda ju je kadrovska slala stručnoj službi uprave Holdinga, onda se ta dokumentacija slala Uredu za gospodarstvo Grada Zagreba i potom stručnoj službi gradonačelnika. Ja sam prvi puta dokumente dobio kada sam dobio suglasnost za zapošljavanje gradonačelnika i stručne službe Holdinga. Ja sam tada pogledao sve, suglasnosti su bile dane, i tako sam potpisao i jedan i drugi ugovor. Ne smatram se odgovornim jer ja fizički nisam bio u mogućnosti pregledati sve ugovore jer sam ih dnevno potpisivao veći broj."

Zanimljiv je još i ovaj detalj koji je Šegota rekao na sudu:

"Na upit Suda o tome da zašto sam ja potpisao ugovor o radu, a ne uprava Holdinga, izjavljujem: to ne znam. Tako je određeno. Da sam znao za predmetne nedostatke ugovora o radu ja ih ne bi potpisao, bio bih ovlašten iste ne potpisati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnica inspektorata rekla kako je nadzor iniciran predstavkom, i to nad dva radnika, a da je nepravilnost. 

Na ovu presudu, stranke imaju pravo žalbe u roku od osam dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo i na to da je Gruja postao poznat u javnosti kao bivši sportaš koji se učlanio u Bandićevu Stranku rada i solidarnosti gdje je postao i potpredsjednik mladeži. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo