Izmjene zakona / Žestoka rasprava u glazbenoj industriji: novi zakon posvađao autore, izvođače i izdavače

To je naravno razljutilo diskografe koji ovaj zakon već nazivaju Škorin zakon

24.6.2021.
22:40
VOYO logo

I dok na velikoj političkoj pozornici cijela javnost već mjesecima prati raspravu oko kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda, na maloj pozornici, daleko od očiju javnosti, na saborskim odborima i kuloarima traje mnogo žešća rasprava o Zakonu o autorskim pravima. Ali ključni protagonisti rasprave nisu SDP i HDZ, Domovinski pokret ili Možemo nego Hrvatska glazbena unija koja štiti interese izvođača, dakle svirača i pjevača i Hrvatska diskografska unija koja štiti interese izdavača, dakle nakladnika.

Izmjene zakona koje je između dva čitanja ubacila ministrica Nina Obuljen Koržinek trebale bi povećati iznose koje od autorskih prava dobivaju izvođači, ali tako da se ti iznosi uzmu diskografima, dakle izdavačima.

Trenutno se taj novac raspodjeljuje tako da od recimo 100 kuna prava na glazbena dijela koje plaćaju ugostitelji ili streaming servisi, 50 posto ide autorima, 25 posto izvođačima a 25 posto diskografima. Izmjene zakona kažu da Hrvatska glazbena unija koja prikuplja ovih 25 posto za izvođače, taj udio može povećati na račun diskografa ako nije zadovoljna kako su regulirani ugovorni odnosi između izvođača i diskografa. To je naravno razljutilo diskografe koji ovaj zakon već nazivaju Škorin zakon ali evo što kaže ministrica Obuljen.  

"Izvođači i diskografi su upućeni jedni na druge, oni surađuju u svim situacijama jer jedni bez drugih ne mogu. Vjerujem da će se, bez ovakvih objeda i neistinitih teza, moći postići kompromis kojim će biti zadovoljni i jedni i drugi. Ni jedni ni drugi neće biti potpuno zadovoljni, ni diskografi ni izvođači, potrebno je naći kompromis. BLIC Ova neistinita priopćenja diskografa koje objavljuju zadnjih dana u cijelosti odbacujem, smatram ih pritiskom i lobiranjem - legitimno, svatko se zalaže za svoja prava - ali važno mi bilo da to bude utemeljeno na činjenicama", rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek (HDZ) ministrica kulture i medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo