NANA NADAREVIĆ ZA DIREKT: / 'Žene se sa seksualnim uznemiravanjem susreću bilo gdje i bilo kada, ali to se banalizira'

Žena koja je započela akciju podizanja svijesti o ozbiljnom problemu, smatra da je potrebna edukacija od najranijih dana

20.1.2020.
23:04
VOYO logo

U cijelom je svijetu slučaj Weinstein pokrenuo lavinu - žene su počele javno govoriti o zlostavljanjima! U Hrvatskoj se dogodio pokret "Spasi me", koji je uglavnom potaknuo žene da govore o nasilju u obitelji.

Ali evo nas, dvije i nešto godine nakon ostatka svijeta, stotine žena počele su pisati o neugodnim komentarima profesora s fakulteta, o šlatanju u tramvaju, o nasrtajima trenera iz teretana, taksista i zubara. Sve to zbog PR menadžerice NaneNadarević, koju je ugostio Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ideju je došla nakon gledanja filma Bombshell, koji govori o #MeToo pokretu. Nakon te ideje, došlo je do eksplozije, poruke su je "zatrpale".

"Sasvim nevino sam s dečkom otišla u kino, htjela sam se opustiti, pogledala film o "sivoj zoni" seksualnog zlostavljanja i odlučila otići na Instagram pa s prijateljicama i ženama koje pratim prodiskutirati tematiku. I nakon toga dogodila se ta eksplozija, javilo se sigurno tisuću žena. I to s teškim pričama nasilja u obitelji", kazala je Nadarević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priče su zaista neugodne, ali baš zato netko treba pomoći osobama koje su ih ispričale. Takvu odluku donijela je i Nana.

"Ima svakakvih priča, a nakon što smo ih objaljivali, puno žena se javilo i potvrdilo da im se događalo, ali nikad nisu to doživljavale kao seksualnouznemiravanje već nešto potpuno normalno u našem društvu", naglasila je PR menadžerica pa nastavila o "sivoj zoni" jer ona je najčešće i najspornija s obzirom da djeluje kao nešto normalno i prihvatljivo te se ne doživljava kao seksualno zlostavljanje, iako jest:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Silovanje je teži oblik seksualnog zlostavljanja, a seksualno uznemiravanje češći je oblik i događa se svima bilo gdje. To je nešto što se banalizira i uzima zdravo za gotovo. To se trivijalizira, ali ženu prati čitav život i obilježava iz godine u godinu."

Pokret #MeToo u svijetu je napravio širi utjecaj, ali za hrvatskeprilike nije uspio postići takav efekt. Kao, primjerice, pokret "Spasi me".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je jedna viša stepenica, bila su djeca u pitanju, obiteljsko nasilje i na to smo svi najosjetljiviji. Treba ući s takvim teškim i ozbiljnijim temama kako bi se otvorio put za "blaže" teme. Mislim da je sad stiglo vrijeme, postižu se lagani pomaci, a kasnije ćemo i bolje moći razgovarati o seksualnom uznemiravanju", govori Nana Nadarević i osvrće se na konkretan plan onoga što slijedi:

"Mnogi me pitaju u zadnje vrijeme što mogu napraviti, pa i ja sebe samu. Mislim da je bitno ne govoriti samo o uznemiravanju već i o udrugama koje postoje cijeli niz udruga koje pomažu ženama. Kao udruga Solidarna, Ženskasoba i kad se žrtve tamo jave, pomoći će im na sve načine, od liječenja, policije, pravnih koraka... Postoji i genijalna web stranica sigurnomjesto.hr, gdje žene u tri klika mogu naći mjesto gdje se sakriti od nasilnika i seksualnog uznemiravanja. Osobno, sa ženskim portalom Miss7 planiram projekt koji će biti edukativnog i akcijskog karaktera."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se priča o edukaciji, kome ona točno treba? Jer, dok žene moraju javno govoriti o problemima, muškarce treba naučiti što nije prihvatljivo i normalno.

"Treba učiti djecu. Treba nas učiti sve, ali treba učiti djecu, bez obzira na spol. U školi, kroz odgoj, tako postavljamo temelje prihvatljivogponašanja", naglasila je Nana Nadarević i osvrnula se na kritike #MeToo pokreta, koje su išle u smjeru "lova na vještice" jer se imenovalo muškarce koji stoje iza seksualnog uznemiravanja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila je sjajna stvar što su ih imenovale jer su se ohrabrile i druge žene te izašle u javnost. Mislim da kod nas tako nešto treba i dotle ne treba zamjerati ženama koje se ne usude ništa reći."

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo