Žena umrla jer sestra Hitne nije imala opremu?

U Umagu je u noći sa subote na nedjelju preminula žena koja je doživjela infarkt, a kojoj, nažalost, nisu uspjeli pomoći vozač i medicinska sestra.

8.11.2011.
12:39
VOYO logo

Prema neslužbenim informacijama koje je objavio portal iPress, ova neimenovana žena je druga 'žrtva' reorganizacije Hitne pomoći, a preminula je zbog neekipiranosti tima T-2 (vozač, medicinska sestra) i neimanja uređaja za reanimaciju.

Zabranili im da govore s novinarima?

Naime, tim T-1, u kojem se nalazi i liječnik, u trenutku poziva se nalazio na drugom terenu, a u prostorijama Hitne pomoći Umag dežurao je tim T-2, koji po novom ustrojstvu čine medicinska sestra ili tehničar i vozač, koji dežuraju od 21 sat do 7 sati ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim T-2 odmah se odazvao pozivu i odjurio na adresu, no po dolasku u kuću medicinska sestra nesretnoj ženi nije mogla pomoći jer, osim svojeg znanja i ogromne volje, nije imala nikakvu drugu opremu. Žena je umrla dok su oni bespomoćno gledali. U Hitnu pomoć medicinska sestra i vozač tima T-2 vratili su se u stanju šoka.

Portal također neslužbeno saznaje da je osoblje Hitne pomoći Umag dobilo nalog s "mjerodavnog vrha Istarske županije" da o događaju, kao ni o početku rada HMP-a u novom sustavu ne smiju govoriti za javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici odbili dežurstva u Hitnoj

Da je stanje zaista alarmantno, pokazuje i potez liječnika s otoka Krka i iz Gorskog kotara, koji su nakon prošlotjedne tragedije, u kojoj je 70-godišnji muškarac preminuo pred zatvorenim vratima Hitne pomoći, najavili da neće sudjelovati u dežurstvima sve dok se ne stvore minimalni preduvjeti za njihov rad i pružanje zdravstvene zaštite, piše Novi list. Kažu, nijedna ambulanta obiteljske medicine u Primorsko-goranskoj županiji, u kojoj se održavaju dežurstva hitne, nije opremljena za intervenciju u hitnim slučajevima. Konkretno, to znači da ambulante nisu, naprimjer, opremljene defibrilatorom!

Podsjetimo, reorganizacija sustava Hitne medicinske pomoći implementirana je od prvog studenoga ove godine, a liječnici su još i prije njenog stupanja na snagu upozoravali da je loše osmišljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo