Zatucani ljudi osporavaju rad premijerove supruge

3.9.2012.
7:18
VOYO logo

"Učitelji i nastavnici mogu biti ogorčeni samo na svoje sindikalne čelnike, koji su tvrdoglavo zastupali svoje stavove na štetu učitelja i nastavnika. Pod punom odgovornošću tvrdim da su izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora takve da su učitelji i nastavnici u odnosu na sve ostale u državnoj i javnoj upravi bili jedini koji bi profitirali navedenim izmjenama i kojima bi plaće rasle, a tzv. Uredba 3,5,7,9 bila napokon usklađena sa Zakonom", kazao je Jovanović za Novi list, upitan da prokomentira najavljeni referendum o prijedlogu TKU-a.

Objasnio je da je uredba o 3,5,7,9 posto dodatka na plaću (bez kojeg su profesori ostali nakon propalih pregovora s Vladom) prestala važiti još 2005. godine, te da se "čelnici sindikata obrazovne vertikale nisu potrudili punih sedam godina riješiti to zakonski".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Baš njih briga, sindikalna plaća je ostala ista'

"Neka sada Laktašić i Mihalinec objasne svom članstvu zašto su bili protiv mog prijedloga da se taj dodatak, po kojem se plaće učiteljima i nastavnicima uvećavaju za 3, 5, 7 ili 9 posto ovisno o godinama radnog staža, ozakoni izmjenama TKU, koje su oni odbili i na taj način su upravo njih dvojica zaslužni da je učiteljima i nastavnicima s najvećim stažem umanjena plaća i za 800 kuna. Baš njih briga, jer njihova sindikalna plaća je ostala ista. Uredba je bila napisana i spremna za uvrštenje u dnevni red Vlade. Na taj način bi to pitanje bilo riješeno za sva vremena i nikakvo smanjenje ne bi se dogodilo ni danas, ni sutra ni prekosutra. Dapače, plaće bi rasle sa 01. rujnom 2012. za 4, 8 ili 10 posto svim zaposlenicima osnovnih škola, a sa 01. siječnja 2013. još za 2,3 posto povećale bi se sve plaće u obrazovanju i znanosti", poručio je Jovanović.

Poručio je da su nepotrebne tužbe, te da je štrajk besmislen, "jer sve pokazuje da je Vlada prema učiteljima i nastavnicima išla s ponudom koja je garancija boljeg standarda u prosvjeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, na kritike da profesori nisu spremni za zdravstveni odgoj, Jovanović je kazao se ništa ne uvodi preko noći, te da će kurikulum zdravstvenog odgoja biti objavljen na mrežnim stranicama Agencije i MZOS-a tijekom narednih dana, te da će svi roditelji s programom biti upoznati tijekom rujna i listopada na roditeljskim sastancima.

'Protiv zdravstvenog odgoja u školama su nepismeni ljudi'

Na pitanje o tome kako je u Povjerenstvu za izradu programa završila supruga premijera dr. sc. Sanja Musić Milanović, ministar je kazao da je ona bila najbolja za taj posao jer na modulu 'živjeti zdravo' radi cijeli svoj radni vijek kao stručnjak za javno zdravstvene projekte i epidemiologiju debljine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas govoriti protiv zdravstvenog odgoja u školama mogu samo nepismeni ljudi, a osporavati rad dr. sc. Musić Milanović zato što je supruga premijera zatucane neznalice", zaključio je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo