DIJELE IH ZAGREPČANIMA / Zeleni otoci zatrpani smećem koje se ne odvozi redovito: Hoće li zbog 'žutih vrećica' nered postati još veći?

Iz Čistoće uvjeravaju, vrećice su prikladnije od kanti

21.6.2019.
15:42
VOYO logo

Umjesto pisma i računa, Milica je od poštara dobila vreće. Žute za plastiku i metal, smeđe za biootpad.

"Meni je to fenomenalno, ali evo kao što vidite, ja već godinama odvajam otpad", kaže nam Milica Hrgović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 No kao predstavnica stanara već uviđa moguće probleme.

"Dolazi do velikih oluja. 50 stanova kad donese svaki po 2, 3 vreće, toga će biti po zelenim površinama, po cestama, po autima, po drveću. Pogledajte vi, to je lako kao pero. Mislim da nije rješenje da se to stavlja na ovakva mjesta", smatra Milica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

A oni koji i inače ne razdvajaju, vjerojatno ih neće niti razmotati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa za stan baš i nije najbolje. Jedino kante tko ima dvorište. Ali u stanu baš mislim da ne bi odgovaralo", kaže Đuro Kusulja.

Opravdavaju se da vrećice za plastiku nemaju gdje držati jer će se odvoziti dvaput na mjesec, a iz onih za biootpad, koje će odvoziti jednom na tjedan, boje se neugodnih mirisa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žute vrećice za plastiku odlažu pored spremnika za miješani komunalni otpad, a što se tiče vrećica za biootpad naravno u spremnike za biootpad", kaže Slavko Ivanda, pomoćnik voditelja podružnice Čistoća.

Iz Čistoće uvjeravaju, vrećice su prikladnije od kanti. Ne misle da one, nakon korištenja, stvaraju dodatan otpad, a ne boje se niti da će vreće zatrpati ulice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bi trebao biti problem ukoliko će se naši sugrađani držati rasporeda koji su već unaprijed dobili", kaže Ivanda.

Vrećica u paketu ima dovoljno za pola godine, a poštarima novi zadatak ne pada teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su već upoznati s tim, tako da i to olakšava posao. A ništa, od zgrade do zgrade idemo, od stana do stana i ljudima predajemo na kućni prag. Uzimaju sa zadovoljstvom takoda nije problem", kaže Sven Stiplošek, poštar.

One su za sada besplatne. No za neko vrijeme, građani mogu očekivati da će im poštari donijeti i pošiljku koja im se baš neće svidjeti - veće račune za smeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo