Što se radilo s inom? /

Zbrojili smo i koliko je država dosad potrošila na konzultante za nikad ostvarene projekte

Oporba i struka prozivaju Vladu da kasni s izborom savjetnika za otkup INE. Zbrojili smo i koliko je država dosad potrošila na konzultante za nikad ostvarene projekte.

25.8.2017.
18:22
VOYO logo

Koliko je blizu ili daleko odluka o kupnji MOL-ova udjela u INA-i? Nakon jučerašnje objave Vlade da se traži konzultant koji će procijeniti vrijednost kompanije i predložiti modele otkupa, javnost se pita što se radilo od Badnjaka, kada je premijer najavio da Inu žele vratiti u hrvatske ruke.

Da odluče tražiti konzultanta za evaluaciju INA-e trebalo je proći osam mjeseci. Koliko će ga dugo Vlada birati - ne zna se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obično kod izbora savjetnika ide se na one koji su najrenomiraniji. Tko će to biti, to će se odlučiti u daljnjim koracima... A ti su koraci, kaže bivši ministar gospodarstva, trebali biti napravljeni odmah.

"Ako stvarno želimo nešto napraviti, objavimo rokove. Recimo, ovi ekspertni timovi koje ćemo odabrati u roku od mjesec dana, ili dva, će imati rok od tri mjeseca da ponude scenarije, i tada idemo ka realizaciji u roku od sljedećih šest. Cijeli proces ne može trajati dulje od godine dana", izjavio je Radimir Čačić, bivši ministar gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupe savjetničke usluge su hrvatske Vlade koristile već mnogo puta, isplatilo se nije uvijek.

Konzultanti su za nikad objavljeni iznos korišteni još '99. pri prodaji HT-a, zatim 2002. kada je INA prodana MOL-u, za što su savjetnici dobili 77 milijuna kuna. 51 milijun potrošen je na njihove usluge i za savjetovanje oko nikad provedene monetizacije autocesta, zatim kod prodaje Croatia osiguranja, kao i kod neuspješne privatizacije HPB-a. No, ni najbolji konzultant na svijetu neće pomoći, kažu stručnjaci, ako Vlada nema plan.

"Konzultant, firma koja će to biti, napravit će nekakve svoje preporuke, reći će mislimo da treba tako i tako. Moje pitanje je na osnovu čega ćemo mi moći reći, 'da, to je dobar prijedlog, ili nije', ako nemamo viziju i strategiju", dodaje Miro Skalicki, naftni konzultant.

U oporbi su, očekivano, još kritičniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je stvarno jedan briselski činkovnik, a ne hrvatski premijer. Sve ove radnje su zakašnjele, ako se razmišljalo na taj način, a ja ne isključujem, nego i priželjkujem da se INA vrati u hrvatske ruke, onda je osam mjeseci izgubljeno", poručuje Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a.

U Vladi tvrde kako bi htjeli da se proces završi što prije, no konkretnih, fiksnih rokova za odluku nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo