ZBOG RATA NA DESNICI MILANOVIĆ MIJENJA TAKTIKU: / Neće više udarati po Plenkoviću, ima novi plan za drugi krug, ali i jedan problem

Image
Foto: Pixsell

U drugom krugu SDP-ovci bi voljeli vidjeti aktualnu predsjednicu, smatraju kako s njom Milanović ima veliku šansu postati predsjednik

11.12.2019.
9:27
Pixsell
VOYO logo

"Imamo šest temeljnih poruka koje pokrivaju relevantne teme, Zoran to komunicira na svim skupovima i nastavit će u tom smjeru bez obaziranja na druge protukandidate", izjavili su u stožeru Zorana Milanovića, kandidata SDP-a i još 12 lijevo-centrističkih stranaka. Naime, dosad je Milanović žestoko napadao Kolindu Grabar-Kitarović, premijera Plenkovića i HDZ jer je svjestan da napadom na HDZ i Plenkovića samo umjesto sebe gura Miroslava Škoru u drugi krug.

Shvatio je da ne stoji Plenkovićevo parafraziranje Sanadera kako je svaki glas za Škoru glas za Milanovića, piše Jutarnji. U stožeru sada najavljuju kako će do prvog kruga izbora Milanović provoditi afirmativnu kampanju, promovirajući svojih šest poruka - moderna Hrvatska, neovisno pravosuđe, pravo žena na izbor, zaštita ljudskih prava, vanjska politika sa stavom, zelena ekonomija. Neće se obazirati na druge kandidate, dodaje Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema se on što petljati u rat na desnici'

Isto ponavljaju i SDP-ovci. Jedan od njih, inače blizak Milanoviću, za Jutarnji je rekao kako se on nema što petljati u rat na desnci već mora pričati isključivo o vrijednostima za koje se zalaže.

"Nema on što spominjati Kolindu i Škoru i ne treba se petljati u njihov sukob jer sada se mora obraćati biračima ljevice i centra, a ne desnog centra. A za drugi krug će se strategija znati kada uopće vidimo tko će se s njim naći u drugom krugu", rekao je SDP-ovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP navija da Kolinda uđe u drugi krug

U drugom krugu SDP-ovci bi voljeli vidjeti aktualnu predsjednicu, smatraju kako s njom Milanović ima veliku šansu postati predsjednik, dok bi mu Škoro bio teži protivnik. "Navijamo da Kolinda uđe u drugi krug", kaže jedan SDP-ovac.

Drugi kaže kako je normalno da je Milanović nekad napadao HDZ, no nada se da će se sada okrenuti isključivo govorenju o svojim stavovima i afirmativnoj kampanji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To naprosto nije njegovo društvo i ne treba se u to petljati. Legitimno je ovo što rade Škoro i Kolinda, ali mi moramo nastaviti kampanju prema biračima i to nije neki zaokret, normalno je da nekada ako imate problem, komunicirate ga u odnosu na one koji su zaslužni za njega", izjavio je SDP-ovac.

Analitičar: Milanović je u opasnosti

Politički analitičar Ivica Relković upozorio je kako je Milanović u opasnosti zbog činjenice što je u fokusu predsjedničke utrke bitka na desnici, posebno borba za glasove HDZ-ovih birača između Škore i Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dosad smo u kampanjama u pravilu imali lijevo-desnu homogenizaciju biračkog tijela, dakle situacije da rastu i lijevi i desni kandidat (ili stranka) kada se događa velika homogenizacija biračkog tijela. Sada to nije tako jer imamo rat na desnici gdje se događa dvostruka homogenizacija desnog biračkog tijela i potencijalna pasivizacija lijevih birača. Jer lijevo biračko tijelo može reći: ‘Ovo nije naš rat, mi ćemo se potući s desnicom tek u drugom krugu", mišljenja je Relković.

Navodi kako Milanoviću prijeti opasnost povećanja ukupnog broja desnih birača, ali i opasnosti izjednačavanja rejtinga Škore i aktualne predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se desno biračko tijelo dodatno i značajno motivira, a lijevo ne izađe u punom opsegu, Milanović će s današnjih 24-25 posto podrške pasti za dva-tri postotna poena u odnosu na Grabar-Kitarović i Škoru. A kako su sve troje blizu u anketama, za Milanovića postoji opasnost da ga oboje preteknu i da on uopće ne uđe u drugi krug", kaže Relković.

Milanovićeva pogreška

Ističe kako Milanović strašno griješi napadajući Plenkovića da nije pravi HDZ-ovac te da ne voli Tuđmana. "Time zapravo pomaže Škori da preskoči Kolindu. Milanović bi trebao govoriti svojim biračima 'ne miješajmo se u rat na desnici, ali budimo ozbiljni i izađimo svi na izbore", kaže Relković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovićev put prema drugom krugu može zaustaviti i problem više manjih lijevih kandidata lijevog centra koji mu mogu uzeti taman toliko postotnih poena u prvom krugu da ni ne uđe u drugi. To bi za njega značio velik poraz, a SDP-u nove sukobe i podjele, piše Jutarnji.

Svi kandidati, osim Đapića, uzimaju Milanoviću puno više nego Kolindi ili Škori. Profil kandidata je takav da zapravo svi ostali hvataju ponajviše centrističke i/ili lijeve birače. Milanoviću prijeti realna opasnost da sa 24-25 padne na oko 20 posto ako lijevi kandidati - Katarina Peović, Dalija Orešković i Dario Juričan - narastu svaki za samo jedan ili dva postotna poena. A s 20 posto više ne može sa sigurnošću računati da će ući u drugi krug", zaključio je Relković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP vjeruje da će Milanović ući u drugi krug

Milanovićev stožer i SDP niti ne pomišljaju na taj scenarij, iako su svjesni kako će im manji kandidati oteti dio glasova. "On ima svojih od 25 do 27 posto glasova, trendovi su dobri i sigurno ulazi u drugi krug. Mi više ne gledamo samo na drugi krug već na njegovu pobjedu, što bi bilo odlično i za SDP i za pobjedu građanske Hrvatske", izjavio je izvor iz SDP-a.

'Ovo je prijelomni trenutak za Hrvatsku'

I drugi sugovornik iz stranke smatra kako je ovo prijeloman trenutak za Hrvatsku jer građani sada biraju između liberalne i desne Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da svaki glas nekom manjem kandidatu slabi tu liberalnu frontu i svatko treba razmisliti hoće li glasovati za kandidata lijevog centra koji može pobijediti desnicu, ili će raspršiti glasove pa ćemo imati dva desna kandidata. Ako Milanović ne pobijedi, onda će i SDP krenuti nizbrdo. U stranci nema nikakvih crnih labudova, ne naziru se ni 'crni vrapčići', dapače, velika većina ljudi shvaća da kroz Milanovićevu pobjedu svi u stranci profitiraju", zaključio je SDP-ovac.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo