sve po zakonu / Zbog priziva savjesti u ljekarnama ne žele prodavati anti baby pilule, ali ni kondome?

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska ljekarnička komora izdala je naputak da je obavezno organizirati rad tako da korisnik dobije uslugu. Naveli su također da ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika

25.5.2023.
9:26
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Kao što među liječnicima ima onih koji će se pozvati na priziv savjesti u pojedinim situacijama, čini se da ima i ljekarnika koji u apotekama neće prodati kontracepcijske pilule.

Među njima je i Jasna Ćurić, magistrica farmacije i predsjednica Sekcije farmaceuta i medicinskih biokemičara Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, koja je za Jutarnji list rekla da to pravo koristi već 14 godina koliko radi u privatnoj ljekarni. Ranije je radila u bolničkoj ljekarni u kojoj svoje pravo nije koristila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da nikad zbog toga nije imala problema s kolegama i pacijentima. "Podržavam zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Ne radi se o popularnosti stava, nego o obliku građanske odgovornosti i hrabrosti zauzeti se za dobro u skladu s osobnim uvjerenjima", rekla je Ćurić.

Image
NAJMANJE POBAČAJA U EU /

U Sloveniji je pobačaj dostupniji: 'Samo se tri posto doktora poziva na priziv savjesti'

Image
NAJMANJE POBAČAJA U EU /

U Sloveniji je pobačaj dostupniji: 'Samo se tri posto doktora poziva na priziv savjesti'

Ova magistrica farmacije u svojoj smjeni ne izdaje hitnu postkoitalnu kontracepciju (pilula za dan poslije) niti rutinsku hormonalnu kontracepciju, a kad dođe netko s tim receptom pozove kolegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navodi Jutarnji list, neki od ljekarnika ne prodaju čak ni prezervative.

Iz Gradskih ljekarni Zagreb koje tvrde da oni nemaju djelatnika s prizivom savjesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nametnulo se s pitanjem što s noćnim dežurstvom?

Hrvatska ljekarnička komora izdala je naputak da je obavezno organizirati rad tako da korisnik dobije uslugu. "Iako pojedini djelatnik (fizička osoba) ima pravo na priziv savjesti, ljekarna (pravna osoba) nema pravo na priziv i mora organizirati rad tako da korisniku može pružiti uslugu", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, istaknuli su da ljekarnici imaju pravo na priziv savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo