PITALI SMO VAS / Građani i nisu naklonjeni trgovcima! Što misle o izbacivanju 'priziva savjesti' iz Zakona?

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U novoj anketi pitamo vas 'Jeste li iznenađeni idućim pritivnikom Vatrenih?'

2.12.2022.
10:00
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić potvrdio je nakon sjednice Vlade da se odustalo od takozvanog "priziva savjesti" u Zakonu o radu. Kaže kako ga Vlada nikad nije ni nazivala prizivom savjesti nego je to medijski komunicirano, no i kako je izazvalo dosta polemika, iako, tvrdi, nikada nije ni bilo dio zakona.

Naposljetku, svoju odluku potkrijepio je istaknuvši da su se konzultirali s mikro i malim poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, ministar je prije nekoliko dana, gostujući u Dnevniku Nove TV, sam pojašnjavao što znači priziv savjesti, a tekst gostovanja objavljen je i na stranici Vlade gdje stoji da je Piletić rekao da su Zakonom o radu propisali da radnik može odbiti raditi nedjeljom, osim u slučaju prijeke potrebe i na onim poslovima gdje priroda posla zahtijeva rad nedjeljom.

U tu skupinu dakako ne spadaju liječnici, ali ni ugostiteljski sektor. Novinari pak, istaknuo je, imaju pravo na priziv savjesti, ali po prirodi posla to u praksi nije izvedivo. Tada, pojasnio je Piletić, kada je rad nedjeljom nužan, poslodavac radniku mora omogućiti da u četiri uzastopna tjedna jedna nedjelja bude predviđena za odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju, sada ništa od toga nije bitno jer, kako smo rekli, odustalo se od takozvanog priziva savjesti, a čitatelje portala Danas.hr upitali smo što oni o tome misle.

Najviše njih (48 %) kaže kako ne podržava priziv savjesti za trgovce, 30 posto misli da trgovine ne bi trebale raditi nedjeljom, a 21 posto kaže da je taj korak (odustajanje od priziva savjesti) loš za radnika, ali dobar za poslodavce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novoj anketi pitamo vas "Jeste li iznenađeni idućim protivnikom Vatrenih?". Sudjelujte!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo